Na jižní Moravě testují silničáři mikrokoberec. Zahladí díry a zlepší životnost cest

Místo záplat letos jihomoravští silničáři poprvé opraví rozbité cesty pomocí mikrokoberců. Díky nim je zrekonstruují nejen rychleji, ale i levněji. Technologii použijí k opravám celkem jedenácti úseků za zhruba 50 milionů korun.

Mikrokoberec začali silničáři pokládat nejdříve ve dvou úsecích – na průtahu Přibicemi na Brněnsku a mezi Drahany a Žárovicemi na Blanensku. V jihomoravském kraji je použití takové technologie k opravám silnic novinkou. Dosud bylo nutné buď cestu záplatovat, nebo celkově rekonstruovat.

Právě při celkové opravě silničáři odstraní až několik čísel starého asfaltu. Naopak díky mikrokoberci povrch rozbité cesty pouze zbrousí. Zbroušený povrch pak pokryjí novým asfaltem. Vrstva je ale vysoká jen zhruba 1,5 centimetru.  

Jihomoravští silničáři pokládají poprvé mikrokoberec (zdroj: ČT24)

Přestože taková vrstva je mnohem slabší, podle silničářů bude vozovka z pohledu řidičů jako nová a vydrží dlouhou dobu. Oprava jednoho úseku jim zabere několik dní až týdnů, záleží na původním stavu silnice. Podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) by měly stavební práce začít v srpnu a trvat přibližně rok.

Při pokládání mikrokoberce je důležitým faktorem počasí. Teplota by měla být nad 15 stupňů Celsia, a ani v noci by neměla klesnout pod pět. Životnost silnice takzvaný mikrokoberec prodlouží až o pět let. Kromě Jihomoravského kraje silničáři využívají k opravám silnic zmíněnou technologii například v Olomouckém, Plzeňském nebo Jihočeském kraji. 

Silničáři položí mikrokoberec v 11 úsecích

Silničáři opraví celkem jedenáct úseků silnic druhé třídy v délce 31 kilometrů. Jde o vybrané krátké části, většinou v délce jednoho nebo dvou kilometrů. Právě úsek mezi Drahany a Žárovicemi, na kterém v pondělí začali pracovat, je z nich nejdelší. Mikrokoberec bude nově také mezi Blanskem a Svatou Kateřinou, Zaječí a Milovicemi, pak na cestě z Drnovic do Vyškova, ale také na brněnské Jedovnické ulici a silnic u Suchova, Olbramovic nebo Nového Šaldorfu.

Jihomoravský kraj spravuje kolem 4 tisíc kilometrů silnic nižších tříd. Loni na jejich rekonstrukce poprvé dostal peníze od státu, který mu dal 350 milionů korun. Celkem se loni v kraji opravilo bezmála 160 kilometrů s 21 mosty skoro za dvě miliardy korun. Zhruba miliarda byla z evropských dotací. Letos je vymezena zhruba miliarda korun na rekonstrukce, lokální opravy nebo údržbu.