Praha 1 se zaměří na mýdlové bubliny. Hrozí úrazem

Reportáž: Praha 1 se zaměří na mýdlové bubliny (zdroj: ČT24)

Městská část Praha 1 se chce zaměřit na pouliční tvorbu velkých mýdlových bublin, populární u turistů a dětí. Strážníci mají více kontrolovat, jestli po mýdlové produkci nezůstává na zemi voda se saponátem. Kvůli kluzké dlažbě totiž hrozí uklouznutí a případný úraz.

„To, co zůstává po bublinářích, je problém. A samozřejmě jsou zde i úrazy, kdy lidé uklouznou a zraní se,“ říká radní první městské části Ivan Solil (ČSSD).

Podle Prahy 1 mohou strážníci bublináře pokutovat za znečištění veřejného prostranství, což svým stanoviskem nedávno potvrdil i pražský magistrát. „V případě, že ani na opakované upozornění nedojde k úklidu, je řešením udělení pokuty za porušení vyhlášky města,“ doplňuje mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Omezení už mířilo na hudebníky i segwaye

Podle městské policie se většina bublinářů snaží uklízet, po produkci místo mýdlových her zalijí vodou, a pokuty jsou proto spíš výjimkou. Jak ale upozorňují sami pouliční umělci, splachování vodou může ve skutečnosti situaci spíš zhoršit, protože saponát rozšíří na větší plochu.

Podle Prahy 1 není cílem bublinové show úplně vymýtit, v poslední době se ale jedná už o několikáté opatření, kterým se život v ulicích centra reguluje. Od března platí mnohem přísnější vyhláška pro pouliční hudebníky.

Tzv. buskeři nesmí hrát na dudy nebo bubny, zákaz platí i pro elektrické zesilovače nebo vystoupení se zvířaty. Od druhé poloviny srpna bude v centru rovněž zřejmě zakázáno jezdit na segwayích.