Ústav v Chrastavě bude řídit Hlubuček. Má zajistit dodržování práv dětí

Novým ředitelem výchovného ústavu v Chrastavě bude Miloslav Hlubuček, který vystřídá prozatímní ředitelku Soňu Cpinovou. Dlouholetého pedagoga vybrala do funkce sedmičlenná komise ministerstva školství. Do konkurzu se přihlásili celkem čtyři uchazeči, do užšího výběru postoupili tři včetně bývalé šéfky zařízení Markéty Sochorové. Ta letos rezignovala poté, co podmínky v ústavu kritizovala jako nepřijatelné ombudsmanka, a následně to potvrdily i kontroly ministerstva a školní inspekce.

Miloslav Hlubuček má s podobným zařízením bohaté zkušenosti, od roku 1999 pracuje v Dětském domově se školou v Hamru na Jezeře, posledních šestnáct let na postu zástupce vedoucí školy. 

Hlubuček má za úkol zklidnit atmosféru v ústavu, zavést nový systém hodnocení, zajistit dodržování práv dětí, tedy aby měly vycházky i styk s rodinou, a na řadu přijde i odstranění mříží a kamer. 

Po nástupu do Chrastavy ale musí v první řadě zajistit přesun klientů starších patnácti let do jiných zařízení. Od září totiž v Chrastavě zůstane jen dětský domov se školou. 

„Pro mě je nejdůležitější závazek ministerstva, že v tomto zařízení nadále nebudou děti s ochrannou výchovou, ale pouze děti s ústavní výchovou. To znamená, že děti nebezpečné svému okolí by tu už neměly být,“ uvedl starosta Chrastavy a člen hodnotící komise Michal Canov (SLK). 

Už teď je ale ústav skoro prázdný, v současné době jsou v něm pouze dva chovanci. „Zbytek dětí je na dovolenkách u rodičů a samozřejmě část dětí dovršila plnoletosti, takže už nepatří do zařízení,“ vysvětluje dočasná ředitelka Soňa Spinová. 

Od září by měly být v Chrastavě maximálně dvě osmičlenné skupiny dětí do patnácti let. O práci ale přijde asi polovina ze 44 zaměstnanců. Někteří budou propuštěni pro nadbytečnost a dále skončí i zaměstnanci, kteří mají smlouvu na dobu určitou nebo jsou ve zkušební lhůtě. 

Spory v ústavu vyvrcholily jeho zrušením

Zrušením výchovného ústavu ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) reagovala na vyhrocení situace kolem tohoto zařízení. Úřad veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové a následné kontroly ministerstva školství i České školní inspekce totiž ukázaly, že se s chlapci v ústavu zacházelo nepřijatelným způsobem a byla porušována jejich práva. V reakci na tato zjištění v květnu rezignovala ředitelka Markéta Sochorová, kterou se ministerstvo chystalo odvolat. Pochybení ale ředitelka odmítla.

Vedením ústavu pak ministerstvo dočasně pověřilo speciální pedagožku a psychoterapeutku Soňu Cpinovou, bývalou ředitelku Diagnostického ústavu pro mládež a Střediska výchovné péče v Brně. Změny režimu, které v ústavu zavedla, ale narazily na odpor místních lidí i starosty Chrastavy Canova. Valachová pak v zájmu uklidnění situace rozhodla o zrušení ústavu, v Chrastavě zůstanou jen děti do 15 let.