Ombudsmanka: V chrastavském ústavu byla moc přísná a nepřehledná pravidla

Šabatová: V Chrastavě fungoval celý komplex problémů (zdroj: ČT24)

Bývalá ředitelka výchovného ústavu v Chrastavě Markéta Sochorová tvrdí, že po její rezignaci a nastavení nových pravidel zavládlo v ústavu napětí. Sochorová tam nadále pracuje. Režim za jejího vedení zkritizovala veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová poté, co do zařízení poslala letos v dubnu kontrolu. Ta odhalila porušování práv dětí - problémovým hochům například za provinění stříhali vlasy. Ombudsmanka v Interview ČT24 uvedla, že pravidla života chlapců byla moc přísná a nepřehledná. V ústavu navíc podle ní byla řada dalších problémů.

„Velmi zjednodušeně řečeno šlo o nefunkční a represivní systém, který ani neměl dobré výsledky ve výchově. Děti vystavoval určité citové deprivaci. Byla tam i nadměrně a

neefektivně přísná, nepřehledná pravidla. Za banality se strhávaly body a děti nebyly motivovány k pozitivnímu jednání. To je jedna celá skupina problémů,“ shrnuje výhrady k režimu v chrastavském ústavu ombudsmanka.

Letos v lednu vydala Česká školní inspekce závěrečnou zprávu z kontroly, při níž neshledala v ústavu žádné chyby. Podle Anny Šabatové by to ale mělo být spíše varováním před metodikou, jakou inspekce při zjišťování situace v zařízeních využívá. Sama je podle svých slov ve spojení s odborníky, kteří mají desítky let praxe v oboru. 

Na vycházky dřív mohli chlapci chodit jen v menších skupinkách

Markéta Sochorová, která po rezignaci na funkci ředitelky v ústavu nadále pracuje, tvrdí, že současná situace je ve výchovném zařízení napjatá a dospělí jsou podle jejích slov „v nepohodě“. Kritizuje třeba to, že po změně pravidel chlapci v ústavu začali odmítat některé aktivity.

Sama tvrdí, že se nedokáže ztotožnit s některými doporučeními, které od veřejné ochránkyně práv ústav dostal, jako třeba sundání mříží z oken. „Mříže vnímáme jako bezpečnostní prvky,“ uvedla. Také v současnosti chlapci mohou chodit ven na vycházky bez omezení, což podle bývalé ředitelky není dobře. Za jejího vedení se vycházky řídily podmínkami, jako třeba vycházky v malých skupinkách a v různých časech. „Aby v Chrastavě nevznikaly problémy,“ dodává.

Podle Šabatové ale současné stížnosti starosty Chrastavy a povzdechy bývalé ředitelky nad změnami jsou pouze kampaní, která má vyvolat dojem, že děti nelze vychovávat jinak, než jak se to ve výchovném ústavu provozovalo dříve. „Děti ve výchovném ústavu Chrastava nejsou o cokoli horší skupina než v jiném obdobném ústavu. V mnohých srovnatelných ústavech se k dětem prostě chovají jinak,“ dodává ombudsmanka.