Z chrastavského ústavu mají zmizet mříže. Pedagog varuje před unáhleností

Reportáž: Spor o změny v chrastavském výchovném ústavu (zdroj: ČT24)

Chrastavský speciální pedagog Karel Řehák zaslal ministerstvu školství, školní inspekci i ombudsmance výzvu, ve které varuje před unáhlenými změnami v chodu výchovného ústavu v severočeské Chrastavě. Na zařízení pro problematické mladíky se soustřeďuje pozornost poté, co zde ministerská kontrola odhalila porušování dětských práv. Nově mají z oken zmizet mříže a změnit se má i volnočasový režim.

Zřizovatelem chrastavského výchovného ústavu se základní a střední školou je ministerstvo školství. Na základě soudního rozhodnutí tam v současnosti pobývají chlapci od 12 do 18 let. Jedná se o děti ze sociálně problémových rodin, u nichž zároveň došlo k vážným poruchám chování, jako je záškoláctví, závislosti nebo trestná činnost. Ze čtyřicítky chovanců je v současné době na útěku čtrnáct.

Na konci května přinesla ministerská kontrola zjištění, že v ústavu došlo k porušování dětských práv. Hochům se za provinění stříhaly vlasy a rozpory budil i bodový systém – provinění ovlivňovalo možnost vycházek nebo přidání v jídelně. Ředitelka ústavu Markéta Sochorová následně rezignovala, pochybení ale odmítala, mimo jiné slovy, že „kluci hranice a pravidla potřebují – a potřebují je důsledně dodržovat.“

Zmizet mají mříže i kamery

Resort školství a úřad ombudsmana následně nařídily změny, které mají porušování práv napravit; zmizet mají mříže z oken i kamery a chovanci budou denně na vycházkách (což až dosud určovaly zmíněné body). „Dítě má právo na vycházku a nebylo to tak zavedené, ty děti měly vycházky pouze v neděli jednu hodinu,“ vysvětluje Soňa Cpinová, která ústav dočasně řídí.

Před unáhlenými liberalizačními kroky ale nyní varuje speciální pedagog Karel Řehák, který v chrastavském zařízení pracoval šest let. „Chlapci nemají daleko k tomu, aby udělali nějaké loupežné přepadení,“ podotýká a pochybuje i nad odstraňováním mříží.

Ty sice většina výchovných ústavů skutečně nemá, okna musí být ale natolik bezpečná, aby z nich chovanci nemohli vypadnout. „Někdo nařídí vyřezat mříže, ale okna se stejně musí nějakou stavební úpravou zabezpečit. Nevidím v tom žádný smysl,“ dodává Řehák.

Výchovný ústav v Chrastavě
Zdroj: VDDŠSŠZŠŠJ Chrastava

Bývalý ředitel: Odstranění mříží by přineslo problémy

Skeptický k nastoleným změnám je také Zdeněk Pelta, který chrastavskou polepšovnu řídil šestadvacet let, za své působení v instituci potkal i dvacet vrahů a právě on zavedl kritizovaný systém bodového hodnocení. „Kdyby byl demotivační, tak bych asi šestadvacet let nešéfoval zařízení, které z vnějšku bylo velmi otevřené, které dosáhlo i řady velkých úspěchů. Úplné odstranění mříží a zcela nekontrolované vycházky by přinesly velké problémy,“ varuje.

Svobodnějších poměrů – a možné hrozby excesů - se navíc obávají i v samotné Chrastavě. „Do budoucna pro nás existují dvě možnosti řešení: buď fungování ústavu tak, aby neohrožoval bezpečnost našeho města, anebo zrušení ústavu na našem území,“ varoval starosta Michael Canov.

Sami chovanci dokonce přišli s návrhem, jak by mohl systém hodnocení vypadat a ani oni sami ho rušit zcela nechtějí. O tom, jak by se mohl systém změnit, mají v ústavu jednat v pondělí.