Městská část se stahuje z jednání o Ďolíčku, nahradí ji Praha

Zastupitelé Prahy 10 schválili odstoupení od směnné smlouvy s firmou Bohemians Real, která se týká fotbalového stadionu Ďolíček. Zrušení dohody ovšem neznamená konec snahy o převedení stadionu. Odstoupení městské části však bylo nutné, protože o koupi stadionu usiluje hlavní město. Místní opozice i představitelé klubu Bohemians 1905, který v Ďolíčku hraje, se však obávají, že postup Prahy 10 je špatný a situaci nezlepší – naopak.

Praha 10 původně chtěla, aby od smlouvy odstoupila Bohemians Real, která tak ale nechtěla učinit bez záruky, že město stadion skutečně koupí. Současně ale vlastník Ďolíčku pohrozil, že vypoví ke konci září nájem klubu Bohemians 1905 a požádá o demoliční výměr, nebude-li sportoviště rychle koupeno či směněno. Vedení Prahy 10 zdůvodnilo odstoupení od směnné smlouvy snahou jednání uspíšit.

Výhrady má opozice i fotbalisté a fanoušci

Zastupitelstvem návrh prošel, přestože opozice měla výhrady. „Tímto bodem se městská část opět dostane do právních problémů,“ varovala předsedkyně zastupitelského klubu koalice Vlasta Renata Chmelová. Bývalá starostka Radmila Kleslová (ANO) potom kritizovala změnu pořadu schůze. O Ďolíčku se tak hlasovalo podstatně dříve, než bylo v návrhu programu zastupitelstva. Kleslová je přesvědčena, že vedení Prahy 10 chtělo, „aby sem nemohli jít lidé, kteří se o to zajímají, a fanoušci“.

I fanoušci a také představitelé fotbalového klubu se totiž obávají, že postup městské části přinese více problémů než užitku. „Vnímáme to jako další průtah, riziko, do kterého se může klub dostat,“ uvedl mluvčí Bohemians 1905 Svatoslav Baťa.

Události v regionech: Zastupitelé Prahy 10 jednali o Ďolíčku (zdroj: ČT24)

Jednostranné ukončení smlouvy považuje za neplatné i společnost Bohemians Real. Sama během dneška nabízela její konec formou dohody. Vedení radnice s tím nesouhlasilo. Firma tvrdí, že úspěšný prodej stadionu hlavnímu městu je i v jejím zájmu, ale nemůže se opírat o právně nejistý krok.

Smlouva o směně vznikla v roce 2014

Podle smlouvy, od které se Praha 10 chystá odstoupit, měla městská část vyměnit Ďolíček za sousední pozemek a přidat doplatek. S Bohemians Real ji městská část uzavřela po třech letech jednání v říjnu 2014. Dohoda však narazila na magistrátu, celoměstské zastupitelstvo ji neschválilo a naopak přijalo záměr jednat o koupi stadionu do majetku Prahy.

Hlavní město ovšem chce, aby mu Praha 10 navrátila sousední pozemek, který má městská část svěřený do užívání a provozuje na něm parkoviště. Zastupitelé Prahy 10 ale pozemek vrátit nechtějí, dokud nebudou mít záruku, že budou zachována parkovací místa a výstavba bude respektovat urbanistické řešení Vršovic. Místostarosta Tomáš Pek (TOP 09) je přesto přesvědčen, že po odstoupení od směnné smlouvy „nestojí v nákupu samotného stadionu hlavním městem Praha už nic v cestě a hlavní město Praha ho může uskutečnit prakticky ihned“.