Chytrá a ekologická: Unikátní lavička umí dobíjet telefony a nabízí wi-fi připojení

V litoměřickém parku Václava Havla mohou návštěvníci od úterý využívat první solární lavičku v Česku. Umí dobíjet mobily nebo tablety a zájemci mohou využít i bezdrátové připojení k internetu wi-fi. Dokáže sledovat i kvalitu ovzduší nebo spotřebu energie. Prototyp představili loni studenti a vědci v Praze, Litoměřice jsou teď prvním městem v Česku, kde začala lavička sloužit veřejnosti.

Jedna lavička město vyšla na sto tisíc korun, 85 procent ale radnice hradila z dotačního programu česko-švýcarské spolupráce. Je vyrobená z betonu, skla, oceli, kovu a dřeva – a neustále pod dohledem městské kamery.

„Je vyrobena tak, aby byla odolná proti poškození, měla by vydržet extrémní podmínky,“ uvedl designer Jan Vítek. Při návrhu se prý nechal inspirovat moderní městskou architekturou.

Zájemci mohou využít bezdrátové připojení k internetu, dosah wi-fi sítě je i v nejbližším okolí. Přes USB konektory pak mohu dobíjet také své čtečky či fotoaparáty, a to jen s využitím solární energie.

Funguje i v noci, za deště či při zatažené obloze. „Solární panely nabíjí baterii, která by měla vydržet i patnáct dní, kdy slunce nesvítí,“ uvedla Jitka Nesrstová, projektová manažerka společnosti Full CapaCity, která lavičku ve spolupráci s designérem Janem Vítkem a odborníky z ČVUT vyrobila.

Zájem o chytré solární zařízení, jež vzniklo na základě inspirace z USA, už mají podle Nesrstové další města v Česku i zahraničí a soukromé firmy.

Solární panely chrání bytelné sklo, popisuje designér Vítek (zdroj: ČT24)

Lavičku představil tým odborníků na loňské výstavě EXPO v Miláně. Pro Litoměřice ji pak objevil městský energetický manažer Jaroslav Klusák. „Obnovitelnou energií se zabýváme dlouhou dobu, solární panely máme na střechách škol, zateplujeme objekty, využíváme tepelná čerpadla, proto nás nápad zaujal,“ uvedl Klusák.

Litoměřice podle něj díky energetické koncepci ušetřily od roku 2011 deset milionů korun, do roku 2030 plánují snížit spotřebu o 20 procent. Město chce proto v nejbližší době pořídit také elektromobily a připravuje výstavbu dobíjecích stanic.