Praha a Peking mají dohodu o vztahu. Krnáčová předala klíč od městských bran

Krnáčová se setkala s čínským prezidentem (zdroj: ČT24)

Úterý si čínský prezident Si Ťin-pching vyhradil k návštěvě Prahy. Primátorka Adriana Krnáčová za hlavní město podepsala dohodu o navázání vztahu sesterských měst s primátorem Pekingu. Text smlouvy byl kritizován kvůli tomu, že Praha v ní uznává politiku jedné Číny; tím pádem Tchaj-wan, ale i Tibet jako nedílné součásti čínského území.

Dohoda o spolupráci hlavních měst Česka a Číny se týká obchodu, zdravotnictví, cestovního ruchu i dopravy. Na podpis smluv během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga jsou ale navázané i další věci – např. přímé letecké spojení mezi oběma metropolemi rozšíří další let bez přestupu, tentokrát do Šanghaje. Obě strany tak chtějí podpořit turismus na obou stranách. 

Praha a Peking mají dobré vztahy

Pražská zoologická zahrada zase do zápůjčky dostane pandu velkou. Čína už tento zvířecí druh zapůjčila do různých zoo po světě, celkem jich bylo asi padesát. Vždy se jednalo o země, se kterými podepsala obchodní a investiční spolupráci.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová podepsala na Pražském hradě za hlavní město dohodu o navázání vztahu sesterských měst s primátorem Pekingu Wangem An-šunem.
Zdroj: ČTK

Zástupci Číny a Krnáčová se shodli na tom, že vzájemné vztahy obou měst jsou velmi dobré. Primátorka nakonec předala osobně čínskému prezidentovi symbolický klíč od městských bran. Jedná se o starodávný zvyk, na který dochází jen při návštěvě významných hostů. 

Dohoda podepsaná v Lichtenštejnském paláci platí do roku 2021.