Plzni hrozí, že bude muset přestavět Díky, Ameriko

Plzni hrozí, že přijde o památník Díky, Ameriko. Je popraskaný a podle předběžných výsledků měření, o kterých informoval Plzeňský deník, jsou ve špatném stavu oba pylony, které památník tvoří. Podle starosty třetího plzeňského obvodu patrně bude nutná výměna žulových kvádrů. S tím by mohla přijít i diskuse o nové podobě památníku.

Únorové měření dvanáctitunových žulových pylonů, které tvoří pomník Díky, Ameriko podle předběžných výsledků ukázalo, že jsou oba ve špatném stavu. Platí to nejenom o tom, na kterém se objevila viditelná prasklina, ale dokonce ještě více o druhém pylonu, který je blíže Americké třídě.

„S ohledem na dílčí zprávy to vypadá, že by se vyplatilo oba pylony vybourat sbíječkou a nahradit novými žulovými kvádry,“ řekl deníku o stavu Díky, Ameriko starosta třetího obvodu Radislav Neubauer (ČSSD). I v případě, že by byla schůdná oprava, bylo by nutné kvůli bezpečnosti kvádry vyměnit, takže by nejspíše stejně došlo i na diskusi o podobě památníku.

Člen týmu, který hodnotí provedená měření sloupů, a architekt Díky, Ameriko Jan Soukup považuje rozhodnutí o osudu památníku za politickou otázku. Upozornil, že experti doporučili pylony prozatím zabandážovat.

Plzeňský primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) prohlásil stav pomníku za „průšvih“. Město bude muset s ohledem na potíže s pomníkem naplánovat květnové Slavnosti svobody. Díky, Ameriko je kvůli bezpečnosti obehnán zátarasem, což by zkomplikovalo pietní akt u něj. V úvahu připadá přesunutí aktu o ulici dále k památníku generála Pattona. Primátor však řekl, že by byl rád, kdyby se pietní akt mohl odehrát na tradičním místě.