Vlci na Broumovsku roztrhali desítky ovcí. Chodí sem jako do špajzu, zuří chovatelé

Ochranáři se radují, chovatelé ovcí na Broumovsku sčítají škody. Od loňského listopadu se zde pohybují minimálně dva vlci, kteří už mají na svědomí bezmála padesát ovcí. Někteří chovatelé už kvůli tomu zvažují, že chov zruší.

Když objevil chovatel Karel Krecbach první roztrhanou ovci, myslel si, že se někomu zatoulal pes. Usmrcených ovcí ale přibývá a jak se ukázalo, může za to vlk. Na pastviny v Adršpachu jezdí už tři měsíce s obavami, co ho tam čeká.

„Vlk si sem chodí jak do špajzu. Přijde po deseti dnech, vezme dvě, tři ovečky a roztrhá je,“ zlobí se chovatel. Během tří měsíců přišel už o 42 ovcí. Kvůli problémům s vlky dokonce uvažuje, že chov zruší.

Vůbec prvním důkazem návratu vlka na Broumovsko byl loni snímek z fotopasti. Později ochranáři našli i stopy ve sněhu a v bahně. Jakého pohlaví zvířata jsou a ze které oblasti přišla, by měla určit analýza z nalezených vzorků chlupů a moči.

Na Broumovsko se vrátili vlci, zabili už přes 40 ovcí (zdroj: ČT24)

Chovatelé, kterým vlci škodí, mohou za mrtvá zvířata žádat kompenzace na krajském úřadu. „Provedeme místní šetření a celou věc dále předáváme na ministerstvo financí, které o náhradě škody rozhoduje. Konkrétní částka se potom odvíjí od tržní ceny zvířete,“ uvedla mluvčí Královéhradeckého kraje Martina Götzová. 

Chovatelé ovcí nicméně doufají, že vlci Broumovsko opět minimálně na desítky let opustí, ochranáři si ale přejí opak. „Dokáží redukovat přemnožené stavy spárkaté zvěře nebo prasat a jsou tak prospěšní celému ekosystému lesa,“ tvrdí Petr Kafka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

V Česku žije asi 15 vlků

V Česku se podle odhadů nyní pohybuje asi 15 vlků. Naposledy potvrdili ochránci výskyt vlka v Jeseníkách, kde se objevil po deseti letech. Úspěšně se pak rozrůstá vlčí smečka na Kokořínsku. Podle aktuálních informací z fotopasti žije v lesích v okolí Doks minimálně sedm vlků. Lidé se podle zoologů šelmy nemusí bát, protože je velmi plachá.

Vlčí smečka na Kokořínsku (zdroj: ČT24)