Odsuzující verdikt pro lékaře z Opavy. Kvůli smrti rodičky mají zaplatit 200 tisíc

Soud v Opavě potrestal peněžitým trestem 200 tisíc korun lékaře Renatu Kupkovou a Karla Staška, kteří jsou obžalovaní z ublížení na zdraví z nedbalosti v případu smrti rodičky z Kravař. Petra Hladká zemřela roku 2008 nedlouho po porodu druhého dítěte na otravu krve. Infekci podle znalců zavinila vzácná bakterie streptokoku. Podle verdiktu lékaři chybovali, když ženu, která měla teplotu a bolesti, nedostatečně vyšetřili a poslali domů.

Soudy se případem smrti devětadvacetileté Petry Hladké zabývají řadu let. Předchozí rozsudek byl pro obžalované lékaře, kteří vinu odmítají, osvobozující. Krajský soud se však s tímto závěrem neztotožnil a nařídil, aby případ projednal jiný soudce.

Odvolali se lékaři i státní zástupce

Přidělen byl samosoudkyni, která lékaře uznala vinnými a potrestala každého peněžitým trestem 200 tisíc. V případě, že by včas nezaplatili, museli by jít na půl roku do vězení. Lékaři, kteří tehdy sloužili ve Slezské nemocnici Opava, se hned v soudní síni odvolali. Odvolání podal i státní zástupce, podle kterého by měli být potrestáni přísněji. Rozhodnutí proto opět posoudí nadřízený soud.

Soudkyně v odůvodnění rozsudku uvedla, že obžalovaní sice nemají přímou vinu na smrti matky dvou dětí, dopustili se však pochybení tím, že neprovedli všechna vyšetření, která by mohla odhalit příčiny jejího zhoršujícího se stavu.

Redaktorka ČT: Rozsudek nad lékaři, kteří se zodpovídají ze smrti rodičky

Přestože porod Petry Hladké byl spontánní a bez komplikací, zhruba po deseti dnech začala mít zdravotní problémy. S teplotou navštívila lékařskou službu první pomoci, pak byla vyšetřena na gynekologicko-porodnickém oddělení opavské nemocnice. Kromě teploty bylo vyšetření bez nálezu a pacientka byla poslána domů s tím, že jde o virózu.

Vdovec: Chci, aby byli viníci potrestáni

Následujícího dne navštívila opět lékaře kvůli problémům s močením. Vyšetření na urologickém oddělení bylo bez nálezu. Šla domů a večer začala mít potíže s dýcháním. Zemřela v přivolané sanitce. „Byli jsme s manželkou v nemocnici dva dny po sobě. Nechápu, proč si ji tam lékaři nenechali. Nasadili jí jen paralen a poslali ji domů. Měla přitom velmi vysoké teploty a bolesti. Nemohla ani chodit,“ líčil manžel zemřelé Petr Hladký.

Nedomáhá se žádného odškodnění, ale chce prý spravedlnost. Rozsudek přivítal. „Jsem mile překvapený. Přeji si, aby lékaři byli potrestáni,“ reagoval na dosud nepravomocný verdikt Hladký.

Podle předchozího rozsudku, který se odvolával především na znalecké posudky, jsou lékaři bez viny. Smrt šestinedělky podle nich způsobil velmi vzácný kmen streptokoku, který zapříčinil infekci. Nemohli jí prý pomoci.