O budoucí podobě nádraží Žižkov rozhodne soutěž

Podobu památkově chráněného Nákladového nádraží Žižkov určí architektonicko-urbanistická soutěž, rozhodla radnice Prahy 3. Při přípravě soutěže bude spolupracovat s pražským Institutem plánování a rozvoje (IPR). Podle dlouholetých plánů má z rozlehlé funkcionalistické budovy vzniknout kulturní a vzdělávací centrum. Protesty se pak snažily změnit názor zastupitelstva na jinou stavbu, a to obytného domu u Parukářky, ale marně.

Soutěž o podobu nákladového nádraží na Žižkově bude v rukou odborníků. Podle starostky Vladislavy Hujové (TOP 09) tím bude zajištěna kontinuita po několik volebních období. „K budově bude přistupováno citlivě v souladu s podmínkami, které budou specifikovány v soutěži,“ prohlásila starostka.

Dohoda podle ní panuje i s vlastníkem, společností Žižkov Station Development, tedy Českými drahami a firmou Sekyra Group. Investor by měl urbanistickou soutěž financovat, řekla. Podle podkladů určených pro zastupitele je už nyní jasné, že by v areálu měla vyrůst škola. K budově povede tramvajová trať.

Kolem osudu funkcionalistické budovy nákladového nádraží se vedou bouřlivé diskuse už řadu let. Zástupci majitele, developera a radnice před téměř dvěma roky podepsali memorandum, v němž se dohodli na budoucím kulturním využití památkově chráněného objektu. Přestavba rozlehlé nádražní budovy na společenské a kulturní centrum by ale vyšla na zhruba dvě miliardy korun. V jejím okolí má být mohutná výstavba.

Marné protesty na Žižkově: Stavba u Parukářky se nezmění

Zároveň na úterním jednání zastupitelstvo odmítlo žádost stovek obyvatel a části opozice, aby se radnice pokusila dohodnout menší variantu obytného domu u zeleného vrchu Parukářka. Osmipodlažní budova totiž podle kritiků převýší horizont Parukářky a zvýší dopravní zátěž.

U radnice se sešli lidé nespokojení s plánovanou stavbou na Parukářce
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Bouřlivé schůze se zúčastnily i desítky lidí s transparenty, ale o dalším omezení stavby radnici nepřesvědčili. Kritizovaný bytový komplex má vyrůst v Jeseniově ulici v areálu bývalých studií a zázemí Českého rozhlasu. Investor původně plánoval dvanáctipatrovou budovu.

Podle starostky Vladislavy Hujové (TOP 09) ale po řadě vyjednávání nakonec projekt zmenšil a slíbil výstavbu veřejného schodiště. A rada mu na základě rozhodnutí výboru pro územní rozvoj dala v lednu svolení.

Budova má vyrůst v areálu bývalých studií a zázemí Českého rozhlasu
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Část opozice se stavbou ani tak stále nesouhlasí. Podle Ondřeje Ruta (Žižkov nejen sobě) komerční budova nevratně naruší horizont zeleného vrchu. „Dům, který bude přesahovat úroveň dětského hřiště na Parukářce a střechy sousedních domů o tři podlaží, nelze chápat jako úspěch ve vyjednávání s investorem,“ myslí si zastupitel.

„Informace radnice o tom, že se může investor vrátit k původní dvanáctipodlažní variantě, považujeme za šíření poplašných zpráv,“ doplnil.

Investor se hájí, že se pokouší najít kompromis

„Radnice hájí soukromé vlastnictví. Já hájím zájmy všech občanů,“ uvedla v debatě starostka. „Stavba u Parukářky je normální obytný dům, nebavíme se o žádné dominantě,“ řekl místostarosta Alexander Bellu (ODS). Uvítal postoj investora, který s radnicí jedná. „Absolutně odmítám, že bychom měli vnímat developera jako a priori něco negativního,“ doplnil.

Vizualizace bytové stavby u Parukářky
Zdroj: ČT24

Investor se na místě hájil tím, že se pokouší najít kompromis. „Vylepšujeme veřejný prostor a jednáme v souladu s územním plánem. Křivdíte nám. Naše ústupky jsou zásadní,“ uvedl na zasedání Jakub Špetlák.

Obyvatelé Prahy 3 se předloni mohli vyslovit v referendu namířeném proti zástavbě Parukářky. Účast ale byla příliš nízká, takže hlasování není pro radnici závazné. V minulosti vedle parku za podivných okolností vyrostl komplex výškových domů. Někteří žižkovští politici z dřívějšího koaličního uskupení ODS a TOP 09 usilovali o změnu územního plánu, která by developerovi umožnila pokračovat ve výstavbě luxusní bytové čtvrti. Místní obyvatelé proti tomu protestovali. Sepsali i petici. Radnice nakonec záměr zastavila.