Zkusili jsme, jestli čtrnáctiletý kluk koupí pyrotechniku. Prodali mu i tu nelegální

Nebezpečná pyrotechnika v rukou čtrnáctiletého chlapce. Figurantovi České televize se ji podařilo bez problémů nakoupit, ačkoli by ji obchodníci podle zákona měli prodat jen zákazníkům starším jednadvaceti let.

Obchodníci, kteří prodávají zábavnou pyrotechniku, očekávají před Silvestrem velké tržby. Jejich regály se tak pod rachejtlemi a petardami téměř prohýbají. S mladistvým figurantem redaktor České Televize otestoval, jak prodavači kontrolují věk zákazníků. Natáčel v supermarketech, ale i v tržnicích.

Ve všech kamenných obchodech prodavači po mladíkovi ihned požadovali občanský průkaz. Zákon totiž přikazuje, že do osmnácti let mu nesmí prodat ani větší prskavky. Výrobky III. kategorie dokonce smí nakupovat jen zákazníci starší 21 let. Tyto předpisy ale nedodržují prodejci v brněnské tržnici Olomoucká.

Nakoupil nebezpečnou a nelegální pyrotechniku

Na asijské tržnici se našemu čtrnáctiletému figurantovi podařilo nakoupit pyrotechniku za 1600 korun. Ani jeden z prodaných kusů by neměl přijít do rukou nikomu mladšímu 21 let. Policejní pyrotechnik jeden z výrobků dokonce označil  jako velmi nebezpečný a legálně neprodejný.

Střepiny z takovéto petardy podle něj dosahují teploty 800 stupňů. „Když to dáte někde pod auto, tak vám to relevantně odpálí auto,“ uvedl policejní pyrotechnik Michal Švirga z Expozitury Brno. Na žádném ze zakoupeného zboží navíc nenašel povinné údaje, jako kdo a kde smí petardu odpálit.

„Každý občan si může tyto informace najít, podívat na stránky českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva, kde přímo najde jednotlivé popisy a druhy legální pyrotechniky. To jest pyrotechniky, která není schopna za dodržení určitých podmínek ublížit a zranit obsluhu,“ dodal pyrotechnik. 

Obchodníkům hrozí pokuta ve výši pěti milionů

Policie před silvestrovskými oslavami kontroluje prodejce zábavní pyrotechniky. Na několika místech našla špatně označené nebo nesprávně zabalené zboží. Obchodníky také pravidelně kontrolují inspektoři z ČOI. Do konce roku plánují zkontrolovat na 200 prodejců. Zatím za sebou mají asi osmdesát inspekcí.

Na jedné z posledních museli některé obchody z bezpečnostních důvodů dokonce zavřít. Zabavili 1440 kusů pyrotechniky II. a III. třídy. Těmto provinilcům hrozí až pětimilionová pokuta.