Kromě dolu Paskov zvažuje NWR zavřít i důl Lazy u Orlové, kde pracuje 1100 lidí

Události: NWR zvažuje, že kromě dolu Paskov zavře i Lazy u Orlové (zdroj: ČT24)

Majitel těžební společnosti OKD zvažuje, že kromě dolu Paskov uzavře za dva roky i důl Lazy u Orlové. A to v případě, že firmu nepodpoří stát. To ale odmítají odboráři i premiér Bohuslav Sobotka, který přijel do Moravskoslezského kraje zjistit, jak je region připraven na nápor propuštěných horníků.

Jeden z nejstarších dolů Lazy těží uhlí pod Orlovou a Karvinou. V předběžné analýze firmy OKD se tam mají dotočit kola těžních věží koncem roku 2017.

„V krátkodobém výhledu nyní společnost očekává náklady na uzavření dolů a restrukturalizaci zaměstnanců v souvislosti s uzavřením dolů Paskov a Lazy. Tyto kroky je za současných tržních podmínek a bez podpory dalších zainteresovaných stran nutno považovat za nevyhnutelné,“ píše NWR ve svém prohlášení.

Mluvčí NWR Tomáš Němeček doplnil, že předběžná analýza „není projekcí, ale bude sloužit jako podklad pro jednání s vládou. A v tuto chvíli ho proto nebudeme detailněji komentovat.“

Na jednoho zaměstnance OKD připadají tři v dodavatelských firmách

V OKD je situace vážná, říká místopředseda hornických odborů OKD Rostislav Palička. „Týká se to ale samozřejmě celého OKD,“ dodává.

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD) v Událostech připomněl, že v rámci regionu je největší míra nezaměstnanosti právě v okrese Karviná. „Každá tisícovka dalších nezaměstnaných tam zvyšuje procento k limitujícím se patnácti procentům,“ konstatoval.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dodal, že v případě OKD se nejedná jen o zaměstnance, kteří pracují v dole. „Je třeba připočítat ke každému jednomu zaměstnanci OKD další tři lidi, kteří jsou zaměstnáni v dodavatelských firmách, popřípadě ve službách, které jsou na OKD navázány,“ uvedl Novák.

Důl Lazy - 1100 zaměstnanců

Lazy jsou po Paskově druhým nejvíce nákladným dolem v Moravskoslezském kraji. Těží se tam ve velkých hloubkách a zásoby se tenčí.

Na dole Lazy pracuje 900 zaměstnanců OKD a 200 pracovníků externích firem. Uzavření jak tohoto dolu, tak i Paskova může podle odhadů stát až 2 a tři čtvrtě miliardy korun.

„Vlastníci této společnosti, věřitelé této společnosti musí nést svůj díl odpovědnosti za řešení celkové situace. Vláda není připravena dotovat provoz soukromé společnosti,“ konstatoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Na pobočkách úřadu práce v regionu je sice zatím klid, ale v budoucnu by se situace mohla razantně změnit. OKD patří mezi největší zaměstnavatele v regionu.

Lidé, kteří dlouho pracují pod zemí, ztrácejí zejména jemnou motoriku, proto se těžko uplatňují například v lehkém strojírenství.
Miroslav Novák (ČSSD)
hejtman Moravskoslezského kraje

„Krátce po novém roce by se sešla pracovní skupina, která byla vytvořena klíčovými ministerstvy právě proto, aby připravovala možnou reakci státu,“ konstatoval Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Hned poté se sejdou ministři Mládek a Babiš s manažery firmy NWR. 

  • Společnost OKD patří mezi největší zaměstnavatele na severu Moravy a pro region je klíčová. Má přibližně 13 tisíc stálých zaměstnanců. 12 500 jich je z Moravskoslezského kraje.
  • Důl Lazy leží u Orlové - pracuje v něm 1100 zaměstnanců. Na těžbě celé společnosti se podílí zhruba dvanácti procenty.
  • V dole Paskov u Frýdku Místku pracuje 2200 lidí. Z toho je 1700 kmenových a 500 agenturních zaměstnanců. Vytěží se tam asi desetina uhlí společnosti. Důl Paskov se měl původně uzavřít na konci roku 2017. Teď společnost navrhuje, aby skončil o rok dřív.