Sušická nemocnice zavírá internu - nemá lékaře

Události v regionech: Nemocnice v Sušici musela dočasně zavřít internu (zdroj: ČT24)

Nemocnice v Sušici dočasně uzavřela celé interní oddělení - chybí mu totiž lékaři. Pacienty teď záchranná služba musí vozit do okolních zdravotnických zařízení, jenže ta se začínají plnit. Personální problémy má vyřešit nový provozovatel nemocnice, který ji převezme od listopadu.

Personální problémy provázely v Sušici i oddělení ARO. V létě se krátily dovolené, na výpomoc přijížděli i bývalí zaměstnanci. Situace na interně už ale byla neúnosná. Ze tří lékařů nezbyl ani jeden. A mladí lékaři v regionu nejsou.

Podle primáře oddělení ARO Jiřího Choce lékaři dlouhodobě onemocněli a jeden dokonce úplně odešel ze zdravotnictví. 

Na interně je teď volných 32 lůžek. O pacienty se dělí nemocnice v Klatovech a ve Strakonicích. Obě už ale přestávají kapacitně stačit. Sušice jim na oplátku nabídla lůžka na oddělení léčebny dlouhodobě nemocných.

Dojezdové časy záchranné služby se prodloužily

Další problém - zvedly se dojezdové časy záchranné služby. „Posádka je najednou déle pryč ze základny a později se vrací, takže jeden výjezd navazuje na druhý,“ řekl ředitel Nemocnice Sušice Vladimír Sloup.

Problémy má vyřešit nový provozovatel. Tím bude od listopadu společnost Nemos Group. Kromě dočasného přesunu lékařů z jiných zdravotnických zařízení chystá program pro nábor nových lidí. „Součástí toho programu jsou benefity a motivační složky pro stávající i potenciální zaměstnance,“ vysvětlila Markéta Singerová, mluvčí Nemos Group.

Radnice dala před krajem přednost pronájmu soukromé firmě

Sušickou nemocnici dosud řídila společnost založená městem. Do svého holdingu ji chtěl kvůli personálním potížím převést Plzeňský kraj. Ale bezúplatně. To radnice odmítla a rozhodla se raději pronajmout zařízení soukromé firmě.

Město Sušice se se společností Nemos Group dohodlo na pětadvacetiletém pronájmu nemocnice. Firma vlastní nemocnici v Ostrově a od Karlovarského kraje má pronajatou sokolovskou nemocnici.