Na soukromou záchranku v Brně se množí stížnosti

Brno - Sanitka blanenské firmy Meditrans plus už přes dva měsíce doplňuje klasické žluté záchranky a vypomáhá s akutními výjezdy po Brně. Podle zjištění České televize přitom neprošla žádným výběrovým řízením. Navíc se začínají objevovat stížnosti na práci záchranářů, a to jak od pacientů, tak i od lékařů z nemocnic, kteří přijdou se záchranáři Meditransu do styku.

Mezi klasickými žlutými záchrankami jezdí po Brně jedna úplně jiná. Jezdívala v Německu, už tehdy měla najeto 250 tisíc kilometrů. V Česku je od roku 2008. Vůz blanenské firmy Meditrans plus vyjíždí ze základny krajských záchranářů v brněnských Černovicích. Oficiálně proto, že záchranáři potřebovali výpomoc. 

„Byli osloveni všichni a zájem z více stran nebyl,“ uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Barbora Zuchová, která upozornila, že před pár dny překonali záchranáři rekordní počet tří stovek výjezdů za jediný den. 

Česka televize oslovila šest zdravotních dopravních služeb, ty ale tvrdí, že žádnou nabídku nedostaly. Majitel blanenské společnosti Meditrans plus se tak krajské záchrance přihlásil s největší pravděpodobností proto, že byl jediný, kdo o nabídce věděl. Sám majitel firmy Meditrans Tomáš Pleva se České televizi odmítl vyjádřit. 

Pacient musel přijít sám 

Přestože má provoz této sanitky ulevit krajským záchranářům, sami pro Meditrans občas jezdí. „Pro tuto službu externě pracují mnozí naši zaměstnanci,“ potvrdila Zuchová. Vedení krajské záchranky svým zaměstnancům dokonce rozeslalo dopis, ve kterém spolupráci s firmou nabízí. Půl roku předtím jim přitom práci pro jiné společnosti zakázalo. 

Na netypickou sanitku se navíc začínají objevovat stížnosti. Jednu z nich sepsala paní Michaela, která nechtěla zveřejnit celé své jméno. Záchranka Meditransu přijela letos v červnu pro jejího přítele, otce desetileté dcery. Přestože žena dispečink i samotné záchranáře upozorňovala na to, že stav pacienta je vážný, přišli bez nosítek. 

Paní Michaela o postupu záchranářů (zdroj: ČT24)

„Přítel byl apatický, ztrácel boty, záchranáři ho podpírali. Spíš ho k autu odvláčeli, než že by došel,“ popsala zásah záchranky paní Michaela. Pacient musel k sanitce dojít asi sto metrů od domu, ačkoliv se dalo zaparkovat blíž. „Když jsem to pak konzultovala s paní doktorkou na JIP, tak se zděsila a řekla, že mám podat stížnost,“ dodala žena. Muž později zemřel. Ačkoliv jeho úmrtí souviselo s nemocí a paní Michaela ho neklade záchranářům za vinu, na přístup záchranky se rozhodla si stěžovat. 

Netransparentních záležitostí je ale v krajské záchrance nejspíš mnohem víc. České televizi se podařilo zjistit, že kvůli mnohdy vyhrocené situaci mezi záchranáři a vedením krajského podniku přijede do Brna předsedkyně odborů Dagmar Žitníková. Situaci bude řešit s vedením záchranky, odbory i hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD).