Troubky souhlasí 18 let po katastrofě se stavbou hrází podle vodohospodářů

Troubky- Při povodních před 18 lety tam zemřelo devět lidí a téměř polovina domů byla zcela zničena. Troubky na Přerovsku, které leží nedaleko soutoku Bečvy a Moravy, dodnes nemají protipovodňovou ochranu, která by je před podobnými katastrofami chránila. Domy stojí na štěrkopískovém podloží a ohrožují je i spodní vody. Po letech diskuzí obec přistoupila na řešení Povodí Moravy, které počítá s velkým ochranným valem kolem vesnice a systémem studní s přečerpávacími bazény.

Stavět se ale hned tak nezačne – nejdříve za čtyři roky. Povodí Moravy má sice připravenou dokumentaci pro územní rozhodnutí, která je nezbytná pro definitivní stavební povolení, problém ale může nastat mimo jiné při výkupu potřebných pozemků.

Jde asi o dvě stě soukromých vlastníků, které je potřeba vykoupit. První plán na zásadní ochranu obce proti velké vodě vznikl už v roce 1998, ztroskotal však na devíti majitelích, kteří odmítli své pozemky prodat. Od té doby ale situace změnila. Přesně před pěti lety Troubky zažily bleskovou povodeň, která opět způsobila škody ve výši kolem 400 milionů korun. „Věřím, že vlastníci budou po těchto zkušenostech přistupovat k protipovodňovým stavbám maximálně zodpovědně,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Povodí počítá s asi šestikilometrovým hrázovým systémem kolem obce, který by měl být dlouhý více než šest kilometrů. Výška hrází by dosahovala dvou až tří metrů. To, že by se měli někteří obyvatelé dívat na tak vysoké bariéry, vedlo mimo jiné k tomu, že si Troubky vytvořily alternativní plán. Podle studie vedení Troubek by se hráz posunula oproti plánu Povodí Moravy asi o kilometr dál od domů. Na základě odborných posudků, podle kterých by troubecký záměr neměl šanci dosáhnout na speciální protipovodňové dotace ministerstva zemědělství, se vedení obce nakonec rozhodlo přijmout řešení správce povodí za asi čtyři sta milionů korun.

Pokud vše půjde hladce, stavba, která by Troubky měla chránit před stoletou vodou, by mohla začít v roce 2019. Na srovnání dvou návrhů protipovodňové ochrany Troubek se můžete podívat ZDE.