Jižní Čechy: Likvidaci nelegálních skládek nechce nikdo zaplatit

Hůry - Jako horký brambor si přehazují úředníci problém dvou nelegálních skládek německého odpadu v Hůrách a Vrátě v jižních Čechách. Požár jedné z nich minulý týden ohrozil tisíce lidí. Desítky milionů na jejich likvidaci ale nechce, nebo nemůže nikdo uvolnit.

Ve středu 2. dubna vyšlehly plameny z nelegální skládky německého odpadu ve Vrátě u Českých Budějovic. Hustý černý dým, který plameny provází, obsahuje podle ekologických aktivistů řadu nebezpečných látek. Tvrdí, že je šokovalo rozhodnutí díky příznivému větru neevakuovat lidi z okolí. Josef Uváčik ze sdružení Zvony 2008 ujišťuje, že takový dým obsahuje velké množství škodlivin.

V nedalekých Hůrách je problém více než stonásobně větší. Velká část německého odpadu skončila právě tady. Rozlehlý areál plný odpadků je přitom přímo nad Českými Budějovicemi. Starostka Hůr Magdalena Kubínová vyjádřila za svou obec dlouhodobé obavy. Na skládce totiž už dlouho nikdo nepracuje, nikdo tam není. Josef Uváčik doplňuje, že pro město České Budějovice by každá nehoda byla doslova katastrofou.

Firma Profiakont začala pracovat s odpadem legálně, potom ale porušila řadu povolení a skončila v konkurzu její bývalý prokurista je podle policistů ve vazbě. Co s odpady nikdo neví, pokud je znám vlastník, stát pomoci nemůže. Mluvčí Ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar potvrdil, že kompetenci má v první řadě kraj. Starostka Kubínová dodává, že kraj vydával povolení k nakládání s odpady provozovateli a ten by se s tím měl nějak porovnat. S tím příliš nesouhlasí Hana Pacáková z Krajského úřadu Jihočeského kraje. Podle mní krajský úřad zaplatit sanaci nemůže.

Po požáru v nedalekém Vrátě skládku v Hůrkách ještě intenzivněji kontrolují policisté i místní obyvatelé. Sami ale přiznávají, že zabránit někomu, aby tady založil oheň, je téměř nemožné.