Policii se nelíbí auto s označením Prádelna – prát a žehlit

Praha – Dodávka pražské prádelny Kresl vzbuzuje v městských ulicích zájem i obavy kolemjdoucích. Její design je totiž nápadně podobný policejním vozidlům, dodávka je stříbrná s modrým pruhem a žlutými doplňky. Na čele a bocích se navíc skví černé nápisy "prádelna" a bílé heslo "prát a žehlit". Na vozidlo poukázal jako první server Novinky.cz. Policie považuje provedení dodávky za porušení silničního zákona, podle kterého civilní auta nesmějí připomínat policejní vozidla. Zbarvení vozu Kreslovy prádelny považuje za přestupek a předala ho k řešení pražskému magistrátu. Majitel firmy ale tvrdí, že design vymyslel dříve, než ho představila policie, a chce tak nabarvit i další své dodávky.

Silniční zákon v paragrafu 54 zakazuje nabarvit auto tak, aby bylo zaměnitelné s policejním vozidlem – především proto, aby nemátlo lidi. Že právě takové důsledky má příjezd prádelní dodávky, potvrzuje i její řidič Roman Brázda. „Zastavil jsem u jedné restaurace, kterou pereme, vyběhl pán a zhrozil se, že mu chci dát botičku,“ přiblížil řidič.

Majitel prádelny Vladislav Kresl ovšem nechce o změně barvy slyšet. Díky podobnosti s policejními vozidly představuje pro jeho firmu dodávka dobrou reklamu, zároveň ale tvrdí, že podobnost je náhodná. Slogan „prát a žehlit“ podle Kresla vymyslela již jeho babička a zbarvení vozidel vymyslel v létě na procházce parku. „My jsme jako první měli tyto polepy na autech, ještě předtím, než policie vyjela se svými vozy,“ uvedl Kresl.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Policie, která nové barevné schéma svých vozidel představila v dubnu loňského roku, ovšem považuje dodávku prádelny Kresl za přestupek a chce, aby jejímu majiteli udělil pražský magistrát pokutu. Podle mluvčí policejního prezidia Veroniky Benediktové se může jednat až o stotisícový postih.