V Pardubicích vyrůstá bez povolení obří logistické centrum

Pardubice - V Pardubicích-Rosicích vyrůstá obří černá stavba, která je zřejmě největší v republice. Logistické centrum za stovky milionů korun tam bez povolení staví firma D+D Real z Vrchlabí. Vlastník firmy Petr Dědek je radním ve Vrchlabí, zvoleným za ODS. Patří mu i tamní hokejový klub. Úřadům se zatím bohužel stále nedaří zabránit v pokračování stavby. Majitel firmy si je nezákonnosti svého postupu vědom, ale o zastavení stavby neuvažuje.

Již třikrát vyzval stavební úřad firmu D+D Real, aby okamžitě zastavila černou stavbu. Zatím neúspěšně. První z pěti hal logistického centra za 800 milionů korun roste dál. Bez územního rozhodnutí a stavebního povolení. „Stavba na černo v tomto obrovském rozsahu několika hektarů, to je prostě naprosto nemyslitelné,“ říká pardubický zastupitel Miroslav Petráň. „S úžasem konstatujeme, že stavba pokračuje dál. Budeme pravidelně pokutovat investora, dokud si to nerozmyslí,“ uvádí vedoucí pardubického stavebního úřadu Jiří Vopršal.

Investor podle stavebního úřadu riskuje, že dodatečně povolení nezíská, bude muset stavbu odstranit a přijde o stovky milionů. „Lituji, že jsem se dostal do situace, kdy jsem musel porušit zákon. Měli jsme na vybranou mezi porušením stavebního zákona a ztroskotáním projektu,“ vysvětluje jednatel firmy D+D Real ve Vrchlabí Petr Dědek. Nezákonného jednání se podle magistrátu dopouští také trutnovská stavební firma BAK, která se k černé stavbě hrdě hlásí. „Zhotovitel by se měl zajímat o to, jestli má v pořádku doklady, jinak bude vina i na zhotoviteli,“ uvádí Jiří Vopršal.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Ředitel Dušan Čížek napsal, že BAK začal stavět kvůli chybě v komunikaci mezi obchodním a výrobním oddělením v domnění, že stavební povolení existuje. Proč ale BAK staví dál, když už ví, že investor povolení nemá, neuvedl. Firmám hrozí pokuty do dvou milionů korun. „Stavba by mohla způsobit obrovské problémy pardubické dopravě. Jsou tam dvě křižovatky, které musí být vyřešeny, pokud by tam něco podobného mělo stát,“ uzavírá Miroslav Petráň.