Ostrava hledá místo pro muzeum tramvají

Ostrava – Po vhodném místě pro muzeum tramvají se začíná poohlížet ostravská radnice. Primátor Petr Kajnar oznámil, že město zadalo vypracování studie, která má zhodnotit možnost využití chátrajícího továrního areálu ve Wattově ulici. Kdyby nebylo možné muzeum umístit do starých hal stojících poblíž hlavního nádraží, mohlo by vzniknout u vítkovického nádraží. Jeho umístění do staré továrny je však podle primátora levnější.

Staré tovární haly v areálu ve Wattově ulici patří městu, které je v současnosti pronajímá různým firmám. Protože však jsou budovy ve špatném stavu, bude tato praxe muset skončit. „Zjistili jsme, že výnosy téměř nepokrývají náklady na údržbu areálu. Navíc už ani stavební stav budov neodpovídá tomu, abychom to mohli bezpečně pronajímat,“ přiblížil primátor Kajnar.

Část starých hal nechá město zbourat. Ve zbylých buď vznikne muzeum, nebo padnou také. Studie má zjistit, zda je plán na vznik muzea ostravských tramvají u hlavního nádraží proveditelný a za jakou cenu. „Byl bych rád, kdyby to dopadlo tak, že to možné je, a za pár let by tam to muzeum mohlo být,“ podotkl primátor.

Vedení města věří, že z muzea může být nová turistická atrakce, navíc zatraktivní zanedbanou oblast u nádraží. „Bylo by tam hned něco pro lidi, když přijedou do Ostravy,“ zdůraznil primátor.

Ostravský dopravní podnik má podle mluvčího Miroslava Albrechta více než 30 historických vozidel – tramvají, autobusů a trolejbusů. Nemá ale prostory, kde by je mohl dlouhodobě vystavovat. Veřejnost proto stará vozidla může spatřit pouze výjimečně při nostalgických akcích v městských ulicích. „Jinak jsou vozy v depozitáři, který sice není nepřístupný, ale mohou tam spíše jen organizované skupiny. Byli bychom rádi, kdyby historické skvosty dostaly důstojnější místo, kde by lidé mohli exponáty vidět,“ řekl Albrecht.

Vlastní muzeum však má z českých dopravních podniků pouze ten pražský. Velkou sbírku historických vozidel má také Technické muzeum v Brně, které ji však podobně jako ostravský dopravní podnik veřejně nevystavuje, depozitář v Líšni lze navštívit pouze po předchozí domluvě.