Trutnovské UFFO se stalo stavbou roku

Trutnov – Českou stavbou roku 2011 je trutnovské kulturní a společenské centrum UFFO. Odborná porota 19. ročníku prestižní architektonické soutěže ho vybrala mezi 42 přihlášenými projekty. Stavba, na kterou přispěla i Evropská unie, stála téměř půl miliardy korun. UFFO v Trutnově funguje zhruba rok. Předtím lidem ve třicetitisícovém městě takový prostor léta chyběl.

Autoři projektu Radek Vopalecký a Luděk Štefek navrhli pro Trutnov jeden z nejmodernějších kulturních prostorů v České republice. Ředitel Společenského centra UFFO Libor Kasík si pochvaluje, že program se podle jeho slov může tvořit doslova šitý na tento dům. Výrazně lépe, než je to v jiných domech běžné, se prý dá pracovat i se scénickým prostorem.

  • Interiér centra zdroj: ČT24
  • Prostor před domem zdroj: ČT24

Starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS) sdělil, že porotu zaujal i prostor kolem domu. Stavba stála bezmála půl miliardy korun. 180 miliony na ni přispěla Evropská unie. Odborná porota ocenila především čisté, funkční linie a variabilitu prostoru. „Lze tu pořádat koncerty v různém rozpoložení sálu. Konají se tu také výstavy i jiné společenské akce, třeba plesy,“ říká Libor Kasík.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Starosta Adamec prozradil, že budovu během prvního roku navštívilo přes 80 tisíc návštěvníků. Trutnovské UFFO je jedinou kulturní stavbou, která letos nejvyšší ocenění odborné poroty získala.