Orlické cyklobusy jezdí i do Polska, turisty dovezou k novým trasám

Rychnov nad Kněžnou – Cyklobusy, které každoročně vyjíždějí do Orlických hor, nově pojedou i za hranice do Polska. Podobný přeshraniční provoz je na česko-polském pomezí výjimečný, s výjimkou dálkových linek a ojedinělých železničních spojů je cesta přes hranice takřka nemožná.

Z dvanácti cyklobusových linek, které v posledních deseti letech začaly do Orlických hor jezdit, zajíždějí nově do Polska dvě. Nové destinace mohou být zajímavé i pro turisty, kteří české Orlické hory už dobře znají. „Člověk může jet část po české straně, část po polské, potom se zase vrátit. Opravdu je to přínos,“ uvedl starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler.

Z rozšíření linek českých cyklobusů jsou nadšeni především polští podnikatelé. Příliš mnoho přespolních totiž do polských Bystřických hor nepřišlo, teď by se to mohlo změnit. „Z české strany je to dobrá iniciativa. Mohou přijet i turisté, kteří neznají naše území,“ podotkl Zbigniew Osmelak z obce Spalona, kde pro turisty organizuje lov pstruhů a jejich grilování.

V přísun nových zákazníků zpoza hranic ovšem doufají i v Česku. „Rozšíří se nám klientela, Češi už to tady mají okoukané a táhne je to někam jinam,“ podotkla restauratérka Pavlína Plášilová, když vyhlížela polské turisty z cyklobusů.

Cyklobusy budou turisty přes hranici vozit o víkendech a svátcích do konce září. Jejich linky jezdí například z Hradce Králové, Nového Města nad Metují nebo Náchoda.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)