Mařížský park ožil díky práci nadšenců

Slavonice - Vzácný Mařížský park u Slavonic desítky let pustl, protože byl v zakázané hraniční zóně. O to, že ho návštěvníci mohou opět obdivovat, se zasloužila skupina místních nadšenců, kteří s pomocí slavonické radnice pro park získali 3 miliony z projektu Evropský park Bavorsko – Čechy.

Za proměnou jsou stovky brigádnických hodin, ale i nelehká jednání, protože projekt vznikal ve spolupráci s partnerským městem z Německa. Práci dobrovolníků ocenilo i město, které jim s náročnou administrativou pomohlo. „Když se najdou zapálení lidi a mají nějakou představu, co dokázat, tak samozřejmě je to pro město přínos,“ chválí práci místních starosta Slavonic Josef Urban.

Mařížský park s pomocí dobrovolníků ožil (zdroj: ČT24)

Okolí bývalého zámečku se ale proměnilo k nepoznání. Dříve tu byly jen náletové dřeviny, dnes mohou návštěvníci obdivovat vzácnou modřínovou alej, monumentální dub nebo třeba kašnu, jejíž obnovou práce před pěti lety začaly. Na opravu stále ještě čeká zámeček, místní se ale další práce nebojí.

Pro svůj park chtějí získat i památkovou ochranu, což se jim možná podaří. „Myslím, že by měl šanci, protože jsou tady zachovány ty základní stavební prvky,“ potvrdila Eva Olšanová z jihočeského památkového ústavu.