Na severu padají hlavy. Policie zatkla náměstka ústecké hejtmanky

Ústí nad Labem – V souvislosti s vyšetřováním machinací při rozdělování evropských dotací v ROP Severozápad zadržela policie čtyři lidi včetně náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudy (ČSSD) a ředitele Úřadu Regionální rady ROP Severozápad Pavla Markvarta (ODS). Policie pro ně zřejmě navrhne vazbu. Stíháni jsou ještě další dva lidé. Proběhly také domovní prohlídky u tří lidí.

Krajský státní zástupce Jan Jakovec potvrdil České televizi zadržení náměstka Pavla Koudy. Dále obecně potvrdil zadržení čtyř a obvinění šesti lidí – bývalých či současných zaměstnanců Úřadu Regionální rady a jednoho člena výboru Regionální rady ROP Severozápad. Policie je stíhá pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby a poškození finančních zájmů Evropských společenství. „Mohu potvrdit, že to souvisí s činností Regionální rady,“ uvedl Jan Jakovec.

Zda bude státní zástupce navrhovat pro některé zadržené vazbu, není jisté. Rozhodnout by se mělo během zítřka. Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta potvrdil, že o návrhu uvalení vazby uvažuje.

Zatčení může značně ohrozit Koudovu politickou kariéru. Jeho domovská strana ČSSD ho vyzvala, aby rezignoval na své funkce, hrozí mu také vyškrtnutí z kandidátky pro nadcházející krajské volby, kde zastává na listině druhé místo hned za hejtmankou Vaňhovou. „Budeme postupovat zcela shodně jako v podobných případech. Platí princip padni, komu padni,“ řekl předseda strany Bohuslav Sobotka. Situací v kraji se bude zabývat i grémium ČSSD.

Zadržení ředitele Úřadu Regionální rady Pavla Markvarta potvrdil místopředseda Regionální rady Jakub Pánik (ČSSD). „Volal mi zástupce ředitele Úřadu Regionální rady, že byl pan Markvart zatčen. Neumím si představit za co, protože úřad vedl jen asi půl roku, přičemž jsme dva měsíce pracovali na změnách v systému dotací,“ řekl Pánik. Obviněn je také bývalý šéf úřadu Pavel Vráblík a znovu i jeho nástupce Petr Kusnierz.  Policisté měli zadržet také dvě zaměstnankyně ROPu.

I Markvart je politicky aktivní, drží členskou legitimaci ODS. Ta už nyní potvrzuje, že jeho další stranický osud hodlá řešit. „Zcela jistě ve chvíli, kdy budeme mít více podkladů, budeme o tom problému jednat,“ potvrdil poslanec ODS Jan Kubata.

Policejní zásah byl rychlý a pro mnohé i nečekaný. Většina zadržených měla na dnešek naplánovaný pracovní program. Pro náměstka hejtmanky Koudu si měli policisté například přijít přímo brzy ráno domů. Ředitel dotačního úřadu Markvart měl v plánu služební cestu. Jejich spolupracovníci ještě dopoledne neměli tušení, co se děje.

Policie prohledávala kanceláře na Úřadu Regionální rady i na krajském úřadu včetně pracoviště náměstka Koudy od června už několikrát. Jeho kancelář policie zapečetila, když si přišla pro dokumenty týkající se propagace rekultivovaných dolů nebo stavby některých silnic. Právě s těmito případy by mohl být spojen i dnešní zátah ÚOOZ.

ROP musí najít nového ředitele

Severozápad je nyní postaven před to vybrat si nové vedení, což potvrdila i tisková mluvčí Marcela Klíchová: „V průběhu zítřejšího dne se budeme zabývat otázkou, kdo bude vést úřad regionální rady.“

Způsobem rozdělování evropských peněz na projekty v Ústeckém a Karlovarském kraji se zabývá policie již déle než rok, mezi první zadržené patřil tehdejší ředitel Úřadu Regionální rady Severozápad Petr Kušnierz. Letos v červenci byl odsouzen na 7,5 roku, rozsudek není pravomocný. Rozdělováním dotací se později zabývalo ministerstvo financí i Evropská komise. Krajům hrozí, že část peněz, které dostaly na problematické projekty, budou muset vrátit.