Po bojích v Duchcově obvinila policie tři účastníky pochodu

Duchcov (Teplicko) – Napadení úřední osoby a výtržnictví se podle policistů dopustili tři z účastníků sobotního pochodu v Duchcově, který uspořádala Dělnická strana sociální spravedlnosti. Dalších osm lidí se dopustilo přestupků, rozhodli policisté. Po potyčkách v průběhu demonstrace zadržela policie osmnáct lidí.

Policie po sobotním boji s demonstranty v Duchcově sečetla škody a rozdala obvinění. Při potyčkách během pochodu DSSS městem utrpělo zranění jedenáct policistů. „Většinou šlo o zranění nohou a rukou nebo naražení žeber. Žádné zranění si nevyžádalo hospitalizaci,“ uvedla policejní mluvčí Jana Matonohová. Radikálové také poškodili jedenáct policejních aut. Trestní stíhání zahájili policisté u tří z osmnácti zadržených, čelí obvinění z napadení úřadní osoby a výtržnictví, sdělila mluvčí. Dalších osm lidí se podle ní dopustilo přestupku – šest proti občanskému soužití a dva proti veřejnému pořádku.

Někteří účastníci sobotního pochodu v Duchcově se pokusili prorazit policejní kordon a proniknout do míst, kde probíhalo romské shromáždění. Když je policisté odrazili, začaly vzduchem létat lahve a kameny, policie použila pyrotechniku, slzný plyn a vodní dělo.

DSSS uspořádala demonstraci a pochod Duchcovem kvůli květnovému útoku skupiny Romů na manželský pár. Předseda strany Tomáš Vandas v úvodním projevu přirovnal situaci v Duchcově k předloňským událostem ve Šluknovském výběžku. Souběžně s demonstrací DSSS se ve městě uskutečnilo i jiné shromáždění, které připomnělo památku romského muže zavražděného v podobné době v Teplicích. Závažnost útoku v Duchcově je podle organizátorů mnohem nižší. „Přestože na internetu zveřejněné video policejních kamer zachycující rvačku místy připomíná karatistické akční filmy, rvačka se obešla bez vážnějších fyzických zranění,“ napsali pořadatelé shromáždění nazvaného Z bahna ven.