Místo prázdnin práce. Křešické učitelky pomáhají s opravou školy

Křešice - Opravy základní školy v Křešicích u Litoměřic, kterou postihla červnová povodeň, finišují. Většina prací je po dvou měsících už hotová, ve svém volnu pomáhají i místní učitelky. Škola se zhruba stovkou žáků musí podle slov ředitelky stihnout do září otevřít - jinak by přišla o žáky a hrozil by jí postupný zánik.

Škola v obci s patnácti sty obyvateli si nemůže dovolit otevřít později. „Jde nám o to zabránit, aby rodiče děti umístili do jiné školy. To by pro nás bylo smrtící,“ říká ředitelka Lenka Špittová.

Ona i další učitelky ve svém volném čase pomáhají s opravami a úklidem budovy. „Když to v září neotevřeme, tak plno dětí půjde jinam, a to by byl konec školy, což my nechcem,“ dodává jedna z učitelek Jana Ilajová.

Kromě peněz ze sbírky pomohly škole brigádníci, často velmi exotičtí. „Byli tady zástupci korejské firmy, celkem třicet zaměstnanců, otloukali omítku. Byli tady dokonce Američani z Tennessee,“ vyjmenovala ředitelka.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)

Jedinou místností, která zůstane mimo provoz i po začátku školního roku, je družina v suterénu. Tady hygienici zakázali provoz do doby, dokud úplně nevyschne.

Zaměstnanci školy věří, že i přes technické komplikace spojené s opravami přivítají druhého září své žáky v plně zprovozněné budově.