Staré poutní místo poničil požár i zloději

Liběchov (Mělnicko) – Barokní kaple sv. Ducha a sv. Hrobu zdobí už 360 let kopec naproti zámku v Liběchově nedaleko Mělníka. Bývala vyhledávaným poutním místem a také pohřebištěm místních feudálů. Především kvůli zlodějům je ale dnes prázdná a pomalu chátrá. Nemuselo by to tak zůstat, od současného vlastníka chce kapli získat obec a oživit její slávu.

Seriál Opuštěná místa: Liběchovská kaple (zdroj: ČT24)

Kapli sv. Ducha a sv. Hrobu nechal postavit na kopci nad Liběchovem v roce 1654 hrabě Hyacint Karel de Villany. Podle historiků je vynikající ukázkou raného baroka, zejména kvůli pilířům a nádherně provedeným dvojitým římsám. „Je to hlavní plastický prvek celého interiéru,“ charakterizovala římsy historička Národního muzea Dana Stehlíková.

Jedna z cest k ní vede vinicemi pod kaplí, druhou lemuje čtrnáct zastavení křížové cesty. Svatostánek je ale trvale uzavřen – kvůli zlodějům, které do kaple táhnou především kovy. Hrabě de Villany totiž chtěl mít z kaple i místo svého posledního odpočinku. Krypta s ostatky hraběcí rodiny je však pro zločince neodolatelná – hrobku poškodili, ukradli kovové předměty, ale například i opukovou podlahu. Podle kronikáře a správce kaple Josefa Janáčka ale krádeže pokračují. „Dvakrát, třikrát sem přijdete, řetěz je uražený, uštípnutý,“ podotkl správce kaple.

Dnes prázdná kaple má přitom za sebou pozoruhodnou minulost poutního místa. Kdysi k ní vozily parníky poutníky až z Prahy, ale v posledních desetiletích zájem o ni upadal. V 60. letech do ní uhodil blesk a vyhořela, vhodné využití se potom již nepodařilo nalézt. V osmdesátých letech minulého století měla kaple sloužit jako depozitář Národního muzea, ale nedošlo k tomu, regály zůstaly prázdné.

Vše ale ztraceno ještě není. Kapli, kde ještě nedávno hledali inspiraci i zahraniční umělci, by do své péče chtěla převzít obec. Podle starosty Josefa Ulmana může posloužit například jako prostor pro výstavy nebo koncerty. Rudolf Pohl z Národního muzea – které je dnes vlastníkem kaple – připustil, že je předání kaple možné. Z dalšího z Opuštěných míst se tak může znovu stát pulzující srdce Liběchova.

Letní seriál ČT Opuštěná místa: