V Plzni vznikla koalice, jasno je i ve Strakonicích

Plzeň – Čtvrté největší město Česka má po komunálních volbách zčásti staronovou koalici. Občanští a sociální demokraté, kteří společně vládli minulé čtyři roky, se dohodli na dalším pokračování spolupráce. Spolu s nimi budou nově v koalici ještě KDU-ČSL a Občané patrioti. Hnutí ANO, které vyhrálo volby o desetiny procenta před ODS, míří do opozice. Čtyřkoalice, i když na odlišném půdorysu, vznikla taky ve Strakonicích.

Primátorem Plzně by měl být dosavadní ekonomický náměstek a lídr ČSSD Martin Zrzavecký (41). Současný primátor a lídr ODS Martin Baxa obsadí naopak funkci prvního náměstka. Pravděpodobně tak skončí dvacetileté období, kdy křeslo plzeňského primátora držela ODS. Nová koalice má v zastupitelstvu zajištěno 27 křesel ze 47.

PRAVDĚPODOBNÉ SLOŽENÍ NOVÉ RADY MĚSTA PLZNĚ

  • Martin Zrzavecký (ČSSD), primátor
  • Martin Baxa (ODS), první náměstek, do jehož gesce bude spadat kultura a s ní spojený projekt Evropského hlavního města kultury 2015
  • Eva Herinková (ČSSD), náměstkyně pro vzdělávání a sociální věci
  • Pavel Šindelář (ODS), technický náměstek
  • Petr Náhlík (KDU-ČSL), náměstek pro dopravu
  • Michal Dvořák (Občané patrioti), náměstek pro sport a rozvoj podnikání

O zbylých třech členech rady se teprve rozhodne. Rozložení sil bude následující: ODS 4 křesla, ČSSD 3 křesla, KDU-ČSL 1 křeslo, Občané patrioti 1 křeslo.

Problémem v jednání mezi ČSSD a ANO byl podle lídra hnutí Pavla Šrámka post primátora. Ten si nárokovalo jak vítězné ANO, tak sociální demokracie, která skončila třetí. Tím, že druhá ODS na obsazení primátorského křesla netrvala, otevřela se jí cesta ke spolupráci s ČSSD. ANO tak zasedne v opozici, společně s TOP 09 a komunisty.

„Nebyl to souboj pravice a levice ani témat. Vyhrály staré pořádky, které tu koexistují posledních 20 let. Všichni se znají, mají zavedená pravidla spolupráce a fungování,“ uvedl Šrámek. Předpokládá, že ANO jako hlavní opoziční strana obsadí pozici v kontrolním výboru.

Zrzavecký připustil, že původně bylo prioritou vytvořit koalici podle vládního modelu ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Vyjednávání nakonec skončilo jinak, podle něj hlavně kvůli přístupu ANO. „První důvod je, že jsme se nedokázali s hnutím ANO shodnout ani na způsobu vyjednávání,“ řekl Zrzavecký. S ODS, lidovci a Občany patrioty byla prý dohoda i na základě předchozích zkušeností snazší. „Lidsky k těm lidem máme blíž, známe se,“ dodal Zrzavecký.

Podle Baxy byla vyjednávání velmi složitá. ODS sice po dvaceti letech ztrácí post primátora, výsledek ve volbách i vznik koalice ale považuje za úspěch. „Hrozilo, že bude vládnout ANO bez jakýchkoliv politických zkušeností, s kampaní, která byla stvořena reklamními agenturami a nevycházela ze znalostí Plzně,“ míní Baxa.

O obsazení městské rady už je jasno taky ve Strakonicích. Radnici povede koalice vítězné Strakonické Veřejnosti, ODS, ANO a Volby pro město (VPM). Starostou by se měl stát lídr Strakonické Veřejnosti Břetislav Hrdlička. Starosta Pavel Vondrys, jenž vedl město šestnáct let a nyní byl lídrem v pořadí druhých Jihočechů 2012, zůstane v opozici.

Nová koalice má 12 zastupitelů z 21. Strakonická veřejnost, která vyhrála volby s téměř 29 procenty, obsadí posty místostarostů. Stanou se jimi Milan Jungvirt a Helena Brejchová. Vítěz obecních voleb bude mít také většinu v radě, kde obsadí čtyři ze sedmi křesel. Zbylá tři místa si mezi sebou rozdělí zástupci ODS, ANO a VPM.

V Pardubicích vznikla koalice ANO a ČSSD, většinu zatím nemá

Jednání pokročila rovněž v Pardubicích. Tam se na vytvoření koalice dohodli zástupci vítězného hnutí ANO a ČSSD. Většinu ale nemají, a proto budou v příštích dnech jednat o spolupráci s dalšími subjekty. O definitivním složení koalice by mělo být jasno do středy. Odhadl to lídr kandidátky ANO Martin Charvát, jenž by měl být podle dohody primátorem.

„Máme podepsanou Deklaraci o Koalici pro lepší Pardubice s ČSSD, dále budeme společně jednat o dalších koaličních partnerech,“ řekl Charvát. Dvoučlenná koalice ANO a ČSSD má v 39členném pardubickém zastupitelstvu celkem 17 mandátů. Se kterými subjekty bude koalice dál jednat, Charvát neupřesnil.