Politici a úředníci z centra Prahy dostali od soudu nepravomocně pokutu za prodej bytů pod cenou

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil peněžité tresty v kauze prodeje městských bytů, v níž bylo obžalováno na třicet lidí. Podle obžaloby prodali 22 lukrativních nemovitostí v centru Prahy za nižší cenu, než stanovil později znalecký posudek. Podle žalobce si totiž nezjišťovali, jaké jsou obvyklé ceny. Proti rozsudku vynesenému trestním příkazem někteří obžalovaní podali odpor. Kauzu tak soud projedná v hlavním líčení. Informoval o tom server Seznam Zprávy.

Mezi obžalovanými jsou podle serveru politici a úředníci. Podle státního zástupce se dopustili maření úkolu úřední osoby nebo porušení povinnosti při správě cizího majetku a způsobili tak škodu 32,57 milionu korun. „Obviněným byly uloženy peněžité tresty,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. „Bude nařízeno hlavní líčení,“ dodala s poukazem na odpory podané proti trestnímu příkazu.

Podle dřívějších informací Seznam Zpráv byli v případu obviněni například někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09), jeho zástupce Daniel Hodek (ČSSD), dva současní radní Prahy 1 Jan Votoček (TOP 09) a Richard Bureš (ODS) nebo zastupitel Filip Kračman (TOP 09). K podání odporu se chystají Bureš a Votoček. Uvedli to pro server.

„Policejní orgán má za to, že i laické veřejnosti je zřejmé, že obvyklé ceny některých bytových jednotek v dotčených lokalitách jsou vyšší než ceny, za které byly shora označené bytové jednotky prodány,“ napsali vyšetřovatelé v obvinění. Podle něj Praha 1 prodala například byt 4+kk s výměrou 143 metrů čtverečních v Klimentské ulici za 7,5 milionu korun. Podle posudku znalce měla být cena ale o 3,9 milionu korun vyšší.