Odvolací soud zrušil výjimečný trest za dvojnásobnou vraždu kvůli vile v pražské Bubenči

Odvolací soud zrušil Tomáši Fialovi výjimečný třiadvacetiletý trest vězení, který dostal za dvojnásobnou vraždu motivovanou získáním vily v pražské Bubenči. Případ předal z Prahy do Hradce Králové, uvedl mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. V kauze zavražděného páru, jehož těla nalezla policie ve vodní nádrži Švihov po několika měsících pátrání, čelí obžalobě také Fialův přítel Jiří Nehyba. Podle nepravomocného rozhodnutí si měl odpykat pět let za pokus o podvod a zaplatit pět milionů korun jako peněžitý trest. Mladíci vinu odmítají.

Odvolací soud se případem zabýval na konci května. „Vrchní soud v Praze napadený rozsudek zrušil,“ uvedl Wenig. Rozhodl, že místně příslušným k projednání věci je Krajský soud v Hradci Králové. Vražda se podle obžaloby měla stát ve vesnici Velká Paseka na Havlíčkobrodsku.

Pětadvacetiletý Fiala a o rok starší Nehyba chtěli podle obžaloby získat historickou vilu v hodnotě přesahující 20 milionů korun, kterou vlastnila později zavražděná seniorka. Údajně zfalšovali kupní smlouvu a Fiala pak majitelku nemovitosti i jejího druha odvezl počátkem června 2019 do pronajaté chaty. Tam je podle žalobců zavraždil, zatížil jejich těla závažím a shodil je z mostu do vody.

Muž měl sečné rány na hlavě, roztříštěnou lebku a pohmožděný mozek. Přesnou příčinu úmrtí ženy se nepodařilo určit, seniorka se zřejmě utopila.

Fiala tvrdil, že jednal v sebeobraně

Bývalý student Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy Fiala zpočátku přiznával, že zabil sedmapadesátiletého muže, a to údajně v sebeobraně pohrabáčem poté, co prý tento muž na chatě zavraždil svou o 15 let starší družku. Později u soudu prohlásil, že u smrti páru vůbec nebyl. Připustil, že společně s Nehybou sjednávali s mužem a ženou koupi vily a že se s nimi kvůli doladění detailů dohody setkal na chatě ve Velké Pasece nedaleko jeho bydliště v Ledči nad Sázavou.

Podle jeho poslední verze objekt opustil poté, co se spolu pár začal hádat, a vrátil se až pozdě v noci kvůli zapomenuté tašce. Tvrdil, že tehdy viděl dva muže manipulovat s bezvládným ženiným tělem.

Nehyba se hájil tím, že nechtěl nikoho podvést – vilu hodlal koupit a o vraždě nevěděl. Partner ženy údajně Fialu s Nehybou na jaře 2019 kontaktoval s tím, že je ochotný obchod za provizi zprostředkovat, a kvůli svým dluhům údajně souhlasil s tím, že mladíci za vilu zaplatí pouze 2,5 milionu korun. V době vraždy byl Nehyba v zahraničí.

Auto zavražděných měli oba mladíci po vraždě odvézt do Maďarska a poté se měli pokusit nechat převést vilu v katastru nemovitostí.