V případu vraždy na Sázavě došlo k obratu. Obžalovaný Fiala odmítl, že by s ní měl co do činění

Čtyřiadvacetiletý Tomáš Fiala obžalovaný z dvojnásobné vraždy partnerského páru kvůli historické vile v pražské Bubenči u soudu změnil výpověď. Popřel svoje tvrzení ze září loňského roku, podle kterého dvaasedmdesátiletou majitelku při pobytu na Sázavě zabil její o 15 let mladší partner a on následně v sebeobraně usmrtil jeho. Uvedl, že s vraždou muže ani ženy nemá nic společného.

Mladík čelí obžalobě z dvojnásobné vraždy, za kterou mu v případě odsouzení hrozí až dvacetileté vězení nebo výjimečný trest. Partnerský pár podle obžaloby zabil počátkem června 2019, těla dvojice našla policie po čtyřech měsících pátrání ve středočeské nádrži Švihov na řece Želivce.

Bývalý student Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy uvedl, že spolu se svým partnerem a spolubydlícím Jiřím Nehybou sjednávali s partnerským párem koupi vily. Poslední detaily dohody měl dojednat Fiala, který si s mužem a ženou dal schůzku nedaleko svého bydliště v Ledči nad Sázavou a zároveň v půli jejich cesty na Moravu. Pronajal si na to rekreační objekt ve vesnici Velká Paseka, kde začali všichni tři o nemovitosti mluvit.

Poté, co se začal pár hádat, Fiala podle své nynější výpovědi z chaty odjel. V noci se však musel k objektu vrátit, protože si tam zapomněl tašku s doklady, telefonem a listinami. Když se blížil, uviděl, jak dva muži vynášejí z domu tělo a přistavují vůz ke vchodu. Protože ho zahlédli a zakřičeli na něj několik výhrůžek, urychleně odjel. Ještě v září však mladík uváděl, že ženu v hádce zabil její partner a on mu pomohl odklidit tělo do Želivky. Pak se s mužem popral a v sebeobraně ho uhodil pohrabáčem, což nepřežil.

Fiala ve středu prohlásil, že se nejprve bál, že soud uvěří obžalobě, a nechtěl riskovat odsouzení. Proto si raději vymyslel nějakou obhajobu. Zároveň byl již dlouho ve vazbě a „přistoupil na určitou manipulaci policie“. Nyní se však podle své výpovědi dozvěděl nové informace o důkazech v případu. „Vaše vysvětlení mě zcela neuspokojilo,“ prohlásil ale předseda senátu Petr Blažek.

Těla v přehradě

Podle státní zástupkyně Jany Murínové se Fiala spolu s Nehybou společně pokusili v roce 2019 podvodem získat nemovitost v Praze 6 v hodnotě 22 milionů korun, která patřila později zavražděné ženě. Mladíci převedli vilu na společnost, která patřila jednomu z nich. Nehybovi hrozí za pokus o podvod až desetiletý trest, vinu odmítá.

Aby se na podvod nepřišlo, smluvil si Fiala podle žalobkyně s párem schůzku. Pak muže a ženu odvezl do rekreačního objektu, který si pronajal nedaleko nádrže Švihov. Tam je oba zavraždil a jejich ostatky hodil z mostu do vody.

Mladík muži podle státní zástupkyně způsobil několik sečných ran na hlavě, roztříštil mu lebku a pohmoždil mozek. Ženu pravděpodobně utopil, přesnou příčinu smrti však nebylo možné při pitvě zjistit kvůli stavu těla. Ostatky ležely ve vodě čtyři až pět měsíců a byly zatíženy závažím.