Východní polovinu Česka zasáhne sněžení, může komplikovat dopravu

V jihovýchodní polovině Česka má v pátek vydatněji sněžit. Místy může napadnout kolem deseti centimetrů mokrého, a tedy těžkého sněhu. Zejména v nižších polohách bude sníh odtávat a při poklesu teplot pod bod mrazu může na mokrých komunikacích v noci na sobotu vznikat náledí nebo zmrazky. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav. Současně uvedl, že sněžení a náledí mohou zkomplikovat dopravu a způsobit výpadky v energetice.

Upozornění před vydatnějším sněžením platí pro okresy na východě Jihočeského a Královéhradeckého kraje, pro celý Pardubický kraj, Vysočinu a všechny moravské kraje od pátečního rána do noci na sobotu. S tvorbou náledí, případně zmrazků tam mají lidé počítat od půlnoci na sobotu do sobotního dopoledne.

V souvislosti s očekávaným počasím meteorologové doporučují řidičům, aby jezdili opatrně a sledovali dopravní zpravodajství. Na pozoru by se měli mít i chodci, kterým hrozí úraz při uklouznutí na náledí. Starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven, doplnili meteorologové.