Sněhu už je dost i na lyžování. Kam je nejlepší vyrazit na běžky?

Poprvé v této zimní sezoně leží sníh i v nižších polohách Česka – bez sněhu je jen část severozápadních Čech, jihovýchodní Moravy a centrální část Slezska. Až devět centimetrů napadlo na okrajích hlavního města, centrum Prahy má tři centimetry. Na běžky se dá vyrazit kromě hor i na Vysočině a také v jižních Čechách.

Tlaková níže, kterou němečtí meteorologové nazvali Ahmet, je velmi rozsáhlá a pořád ovlivňuje počasí v Česku. Její střed se sice posouvá směrem k východu, ale stále bude tím důležitým tlakovým útvarem, který bude určovat až do pátku charakter počasí v Česku.

Díky ní jsme se dočkali první výraznější sněhové pokrývky i v nížinách. Během noci napadlo až 20 centimetrů sněhu. Kromě Vysočiny sněžilo nejvíc na Šumavě – tam připadlo až 15 centimetrů, v Krkonoších, Jizerských horách a Jeseníkách ukazují stanice kolem deseti centimetrů nového sněhu. Nejméně hlásí Krušné hory a Beskydy, maximálně do pěti centimetrů nového sněhu.

Kam na běžky?
Zdroj: CHMI

Celková výška zůstává ale pořád nižší, než je v tomto období obvyklé. Nejvíc mají hřebeny Krkonoš – kolem 40 centimetrů. Přes 30 centimetrů je také v Jeseníkách a na Šumavě.

Výška sněhu 7. ledna 2021 v 7 hodin ráno
Zdroj: CHMI

V nižších polohách mají nejvíc sněhu jižní Čechy – kolem deseti centimetrů. V Českých Budějovicích je 14, v Temelíně 12 centimetrů sněhu. Ve středních Čechách mají nejvíc sněhu Brdy. Na vrcholu jménem Praha ve výšce 862 m n. m. je 14 centimetrů. A podobnou výšku sněhu hlásí rovněž automatická sněhoměrná stanice Teslíny. I Příbram samotná má 15 centimetrů sněhu. Brdy jsou tak pro Pražany nejbližší lokalitou, kam se na běžky vyrazit dá.

Bude sněžit v dalších dnech?

V pátek se slabé sněžení místy objeví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku jen ojediněle. Méně oblačnosti bude na jihu a jihovýchodě. Na horách bude celodenní mráz – kolem minus pěti stupňů Celsia. I v nížinách zůstanou maxima většinou pod nulou, mezi minus třemi a jedním stupněm Celsia. Ranní teploty budou v celém Česku pod nulou, mezi minus dvěma a minus šesti stupni, při vyjasnění na sněhu může být až minus deset stupňů. Proto platí výstraha kvůli možnému náledí a zmrazkům – pro celé Česko od čtvrteční 17. hodiny do páteční desáté dopoledne.

I o víkendu budou teploty podobné a sněhové přeháňky se budou vyskytovat spíš výjimečně, s větší pravděpodobností na horách. Připadne maximálně kolem tří centimetrů sněhu.

Kolik sněhu napadne
Zdroj: ČT24

Ještě v pondělí bude počasí u nás ovlivňovat výběžek vysokého tlaku vzduchu, takže oblačnosti bude málo. Ale od úterý už počítejme s velkou oblačností a častějším sněžením. Jen přechodně se v nížinách objeví srážky smíšené nebo dešťové, většinou bude sněžit. Minima ráno zůstanou pod nulou, maxima se budou držet kolem nuly. Na horách budou pokračovat celodenní mrazy.

Výhled počasí
Zdroj: ČT24