Mráz se v Česku udrží i v dalších dnech, v ohrožení jsou ovocné stromy

Na většině území Česka bude v první polovině příštího týdne v noci mrznout a zejména v nižších polohách může mráz poškodit rostliny, především kvetoucí ovocné stromy. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zemědělcům a ovocnářům proto doporučuje, aby rostliny před mrazem přikryli nebo jinak ochránili.

Upozornění meteorologů před nočními a ranními mrazy platí téměř pro všechny okresy od pondělí do čtvrtka. Podle jejich týdenní předpovědi mají v úterý a ve středu noční teploty ojediněle klesnout až k minus deseti stupňům, v pondělí a ve čtvrtek maximálně zhruba k minus sedmi stupňům.

Příliš teplo nebude na počátku týdne ani přes den, kdy bude jen pár stupňů nad nulou. Postupně se ale bude oteplovat a ve čtvrtek by maximální teploty měly stoupnout na sedm až 11 stupňů.

V ohrožení jsou ovocné stromy

Rychlá změna teploty má už na svědomí zničení velké části potenciální úrody meruněk. Ovocnáři se je snažili ochránit ohříváním svícemi, pálením dřeva a slámy či používáním protimrazových závlah, požadovaný efekt to ale nepřineslo. 

Ovocnáři chrání sady před mrazem
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Riziko poškození mrazy platí v příštích dnech také u broskví a dalších peckovin. Pěstitelům zeleniny meteorologové doporučují, aby nízké rostliny před mrazem zakryli světlou netkanou textilií.