Za výbuchem auta v Přerově stojí podle vyšetřovatelů recidivista. Soud ho poslal do vazby

Soud poslal do vazby osmatřicetiletého muže podezřelého z nastražení výbušného systému na dodávku v Přerově. Bomba vybuchla v pondělí večer v centru města, nikoho nezranila. Policisté muže zadrželi několik hodin po útoku. Motiv nesdělili, úzký vztah k majiteli vozu vyšetřovatelé nezjistili. Při dopadení pachatele kriminalisté odkryli i jeho další trestnou činnost.

Jaroslav Janků má v Přerově obchod se sportovním vybavením. Proč si útočník vybral zrovna jeho auto, nechápe. „Nevím, kdo to byl, nemám vůbec tušení. Jsme solidní firma, nevím, kdo by nám mohl škodit a co by po nás chtěl,“ řekl majitel dodávky.  Výbušina explodovala v pondělí v Sušilově ulici asi deset minut poté, co z auta vystoupil.

Policisté útočníka zadrželi krátce po výbuchu a obvinili z dalších čtyř trestných činů. Poškozených je celkem deset. I proto policie požádala o uvalení vazby. „Jde o osmatřicetiletého muže, který byl v minulosti trestán pro majetkovou a násilnou trestnou činnost. Motiv jeho jednání je předmětem dalšího vyšetřování. Není předpoklad, že by šlo o nějakou mstu mezi podnikateli nebo něco takového, případ ale i nadále vyšetřujeme,“ uvedl náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Radovan Vojta. Upřesnil, že úzký vztah k majiteli vozu podezřelý neměl.

Kvůli výbuchu nástražného systému je muž obviněn z obecného ohrožení, za který mu hrozí sazba tří až osmi let, obviněn je také z porušování domovní svobody, dvakrát z poškozování cizí věci a z neoprávněného užívání cizí věci. 

Někteří lidé jsou pod ochranou policie

Vojta uvedl, že policie zajistila i krátkodobou ochranu lidí, která se však netýkala samotného případu výbuchu. „Poškozené osoby nemají k sobě vztah, není zaznamenána žádná spojitost mezi majitelem auta a dalšími poškozenými. Podezřelá osoba byla policii známa z jiné trestné činnosti,“ doplnil náměstek.

Policie podala prostřednictvím žalobce návrh na vazbu. „Hlavním vazebním důvodem je zabránění dokonání další trestné činnosti, druhým je délka trestu,“ doplnil Vojta. Soud návrhu vyhověl.

V blízkosti místa exploze je dětský domov, podle jeho ředitele Luďka Doležela jedna ze střepin narazila na parapet a rozbila květináč, jiné materiální škody nezaznamenal. „Obyvatele domu výbuch vyděsil,“ řekl ředitel.

Kriminalisté po výbuchu nástražného systému ohledali místo činu, kde zajistili řadu stop, vyslechli svědky pohybující se v okolí a přizvali i experty z pyrotechnické služby. Jestli se podezřelý k trestné činnosti přiznal, policie neuvedla. Podle Vojty má však na základě důkazů a výslechu svědků dostatečné důkazy pro to, aby byl zmíněný recidivista důvodně podezřelý.