Štěch: Zeman není levicový, Topolánek ho může ve volbě oslabit

Milan Štěch v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Prezidentská kandidatura Mirka Topolánka by mohla v prvním kole připravit o hlasy Miloše Zemana. V Interview ČT24 to uvedl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Současná hlava státu totiž podle něj už nepředstavuje levicového kandidáta a voliče sbírá i na pravici.

„Svou politikou a tím, co preferuje, není Miloš Zeman podle mého přesvědčení levicový kandidát. On je takový kandidát, který reaguje na to, co si myslí, že bude u voličů dopadat na úrodnou půdu,“ uvedl Štěch, podle kterého Zemanově levicovosti odporují i sympatie, které vyjevuje některým zahraničním politikům.

„Nemohu považovat za levicového kandidáta člověka, který v Rakousku podporuje pana (Norberta) Hofera, ultrapravicového politika (za FPÖ - pozn. red.), v Americe Donalda Trumpa a který v minulosti obdivoval Churchilla. Byť byl Churchill veliký politik, určitě to nebyl politik, který by patřil do levicového spektra,“ vysvětlil předseda Senátu.

„Jenom tyto verbální projevy a signály říkají, že se Miloš Zeman přizpůsobuje době,“ dodal s tím, že někteří voliči, kteří uvažovali o tom, že budou Miloše Zemana v prvním kole prezidentské volby volit, teď podle něj dají přednost Mirku Topolánkovi.

Štěch: Zeman vede kampaň neustále

Současný prezident má oproti ostatním kandidátům výhodu, protože zahájil kampaň hned po svém zvolení, domnívá se předseda horní komory parlamentu. „Vede kampaň pořád, soustavně, pořád používá stejná témata. Myslím si, že je to trochu monotónní, ale je to funkční. Je to takové populistické, ale daří se mu to, takže má velkou výhodu,“ doplnil.

Pokud jde o zdravotní stav prezidentských kandidátů, veřejnost by o něm podle Štěcha měla být informována. „Myslím, že je to možná taková nepsaná povinnost, aby to ten kandidát řekl, protože prezident by měl být volen s výhledem, že bude moci funkci v plném rozsahu vykonávat,“ uvedl předseda Senátu. „Ale nikde to zapsáno není, v žádném právním předpisu. Je to spíše věc nejenom dobrovolnosti, ale i čestnosti vůči veřejnosti,“ uzavřel Štěch.