Proč vzniklo prohlášení k dalajlamovi? Šlo o čínské peníze do politiky, tvrdí komentátor Nováček

Nováček: Sobotku varovali, že by mu vláda mohla brzy skončit (zdroj: ČT24)

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček ve středečním pořadu Události, komentáře naznačil, že za prohlášením čtyř ústavních činitelů směrem k Číně byly silné politické tlaky. Tvrdí, že čínské peníze by mohly přitéct přímo některým politikům v Česku.

„Já to slyšel tak, že po setkání ministra kultury s dalajlamou se údajně dostavila velvyslankyně Čínské lidové republiky na Pražský hrad a vyjádřila výhrady. A poté nastal výrazný politický tlak z té krásné budovy nad Vltavou, z Pražského hradu, a to všemi možnými směry,“ uvedl komentátor ČRo Petr Nováček.

Podle něj ministerstvo zahraničí zformulovalo zmíněné prohlášení čtyř ústavních činitelů, neboť to je jeho rutinní práce, když takové zadání dostane. „Pokud je mně známo, tak odkudsi přišlo jisté varování, říkám odkudsi jisté varování i panu premiéru Sobotkovi, aby zmobilizoval ty další pány, kteří pak prohlášení podepsali, protože v opačném případě by mu mohla vláda brzy skončit. Říkám jenom to, co jsem jako novinář, který se zabývá odjakživa politikou a má nějaké kontakty, z nejrůznějších zdrojů posbíral,“ dodal Nováček.

Upozornil na to, o čem se mluví v politických kuloárech. „Už někdy před mnoha měsíci v souvislosti s chystanou návštěvou čínského prezidenta u nás a s ohlášeným podpisem řady dohod se hovořilo o tom, proč je takový spěch na to, aby čínský prezident přijel a aby se dohody podařilo uzavřít. Protože pokud se tady uskuteční ty ohlášené velké čínské investice, tak se sem tam najdou nějaké drobné peníze, které by mohly jedné politické straně pomoci konkurovat hnutí Andreje Babiše, jehož rozpočtové možnosti jsou vzhledem k těm našim stranám nekonečné,“ řekl Nováček.

„Také by (peníze z Číny) mohly pomoci příští prezidentské volbě, protože ti, kteří pomáhali před pěti lety patrně prostřednictvím Lukoilu, už znovu nepomohou. Nevím, co je na tom pravdy, ale byl jsem opakovaně ujištěn o tom, že tak to je, a to že může být důvod, proč teď byl obrovský zájem na tom nějak tu záležitost, tak jak nastala kolem dalajlamy, urovnat a proč jsme přijali prohlášení, které mně jako vzděláním historikovi připomíná dobu, kdy protektorátní vláda psávala do Berlína,“ doplnil Nováček.