Zrekonstruovaná psychiatrie havířovské nemocnice zútulnila. Pacientů přibývá

Krajská nemocnice v Havířově na Karvinsku otevřela zrekonstruovaný psychiatrický pavilon. Díky přestavbě se z původních 26 na 44 mohl rozšířit i počet lůžek. Roční modernizace přišla na více než 57 milionů korun, převážnou část nákladů uhradila evropská dotace, řekl ředitel nemocnice Norbert Schellong.

Stavbaři kompletně upravili druhé a třetí nadzemní podlaží objektu psychiatrie a součástí stavby byla také jednopodlažní nástavba. V budově tak vzniklo nové zázemí pro hospitalizované i ambulantní pacienty. Pavilon slouží k péči o akutní pacienty, kteří potřebují okamžitou psychiatrickou pomoc.

„Jsme jedna z mála nemocnic v Moravskoslezském kraji, která takové akutní oddělení provozuje. Oddělení jsme jednak rozšířili, ale samozřejmě jsme ho přizpůsobili trendům současné psychiatrie. Máme tady například nové terapeutické prostory,“ přibližuje Schellong.

Psychiatrie v havířovské nemocnici
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Připomíná, že pacientů, kteří potřebují psychiatrickou péči, stále přibývá. „Psychiatrickou péči ve 21. století čeká obrovský tlak, a zvláště v období, které dnes prožíváme. Tlak na psychiatrickou péči narůstá. Je třeba ten obor hlavně destigmatizovat a říct lidem, že je zcela normální si přiznat, že mám nějaký psychický problém,“ zdůrazňuje Schellong. Přestavbu objektu se oproti původním plánům podařilo zkrátit zhruba o půl roku.

Podle primáře psychiatrického oddělení Michala Samsona bylo snahou vytvořit pro pacienty útulné a přátelské prostředí, protože i to, kde se léčí, má vliv na jejich psychickou pohodu. Pacienti budou moci využívat převážně dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zázemím a balkony. „Vše je vybudováno s ohledem na specifická bezpečnostní opatření nezbytná na akutním psychiatrickém oddělení,“ doplňuje Samson.

Hraniční počet zdravotníků

„Staráme se o pacienty, u nichž dojde k náhlé změně duševního stavu, která vyžaduje hospitalizaci. Zpravidla to jsou lidé, kteří ztratili kontakt s realitou, nejčastěji to jsou pacienti s psychózami, se schizofrenním onemocněním nebo s těžkými poruchami nálady, ať už depresemi nebo mániemi,“ uvedl primář. Dodal, že první pacienty na lůžkové oddělení začne nemocnice přijímat od středy.

Chod oddělení zajišťuje zhruba šedesátka zaměstnanců, mezi nimi například osm lékařů a čtyři kliničtí psychologové, dále pak zdravotní sestry, ošetřovatelé či sanitáři. „Personálu teď máme hraniční počet, abychom mohli provozovat 44 lůžek. Sehnat personál je samozřejmě těžké, protože ta práce na akutní psychiatrii je sama o sobě poměrně náročná, psychicky i fyzicky,“ uvedl Samson.