Praktická lékařka naočkovala už přes tisíc lidí. Zvládli bychom celou republiku, tvrdí

Praktická lékařka naočkovala už přes tisíc lidí (zdroj: ČT1)

V Olomouckém a Moravskoslezském kraji už zdravotníci aplikovali v součtu téměř 67 tisíc dávek vakcíny proti koronaviru. Více než tisícovku lidí naočkovala praktická lékařka Šárka Mostýnová, patří díky tomu v celé republice k vůbec nejaktivnějším.

Ve čtvrtek ráno měla Šárka Mostýnová na kontě už 995 naočkovaných. V Domově pro seniory Sluníčko v Ostravě-Vítkovicích na ni ale čekali další lidé. „Končíme očkování první dávky, teď je frekvence menší, dnes posledních 22 dávek. Jinak jsme jezdili prakticky každý den,“ popsala lékařka, které zabrala aplikace dvou desítek dávek přibližně půl hodiny.

Poprvé proti koronaviru očkovala 19. ledna, sama dostala vakcínu v Havířovské nemocnici, kde pracuje na příjmu. „Když očkujeme větší množství lidí, tak očkujeme se sestřičkou, vypomáhají zdravotní sestry z domovů důchodců, takže to máme takto zorganizované,“ popsala Mostýnová.

Tisící naočkovanou byla její kolegyně, fyzioterapeutka Iva Tučková. „Spolupráce je výborná, denně spolupracujeme ohledně pacientů,“ svěřila se Tučková. Sama lékařka Mostýnová, která čerpá i ze zkušeností z každoroční vakcinace proti chřipce, se ale počtem naočkovaných necítí nijak výjimečně.

„Vadí nám, že nejsou vakcíny k dispozici, lidi se ptají, chtějí očkování a my nemáme čím. Je to škoda, já tvrdím, že síla praktiků je velká, je nás 5 tisíc. Kdyby nám dali vakcíny, naočkujeme celou republiku,“ uzavřela lékařka.