Krajské volby v Moravskoslezském kraji vyhrálo ANO, do zastupitelstva se poprvé dostali i Piráti

Krajské volby v Moravskoslezském kraji opět vyhrálo hnutí ANO se ziskem 30,24 procenta hlasů. Na druhém místě skončila koalice ODS a TOP 09, která získala 13,84 procenta, třetí jsou Piráti s téměř dvanácti procenty, do zastupitelstva kraje se dostali poprvé. Lídr kandidátky KDU-ČSL Lukáš Curylo uvedl, že mu ANO už nabídlo koaliční spolupráci. Nevyloučil současnou koalici i s ODS.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

KDU-ČSL skončila čtvrtá za koalicí ODS a TOP 09 a Piráty se ziskem 9,57 procenta hlasů. „Budeme mít o jeden mandát méně, ale teď jsme se vrátili z jednání s ANO a ANO nás přizvalo do koaliční spolupráce a chce nám nechat i stejné resorty. Co se týká ostatní spolupráce, tak to bude na ANO, koho přizve jako dalšího koaličního partnera,“ řekl Curylo.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) chce kromě lidovců spolupracovat i s ODS. Jednat ale bude i s ČSSD a Piráty. Vondrák uvedl, že vznik koalice očekává brzy. „Nejsem typ člověka, který rád dlouze vyjednává,“ podotkl. Dodal, že není na co čekat i s ohledem na to, že v pondělí bude vyhlášen nouzový stav. 

Koalice ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD?

Vondrák potvrdil, že ANO se o pokračování koalice s ODS už bavilo. Uvedl, že hovořil s lídrem občanských demokratů a svým náměstkem Jakubem Unuckou. „Má nějaké své představy, které mi připadají jako velice racionální a rozumné, takže předpokládám, že v tom budeme pokračovat,“ řekl Vondrák. Případné jednání o postech pro ODS bude podle Vondráka předmětem dalších dohod.

Kromě ANO, ODS a KDU-ČSL by mohla být v koalici Moravskoslezského kraje také ČSSD. Vondrák uvedl, že k jednání se všechny subjekty sejdou v neděli. 

S výsledkem voleb je Vondrák spokojen. „Bylo by troufalé říct, že spokojen nejsem. Samozřejmě jsem spokojen. Myslím si, že je to vysvědčení toho, že ty čtyři roky jsme se snažili pro ten kraj dělat to nejlepší,“ uvedl. 

Piráti poprvé v zastupitelstvu

Do zastupitelstva Moravskoslezského kraje se poprvé dostali Piráti. Oproti volbám před čtyřmi lety získali čtyřnásobek hlasů: v roce 2016 to bylo 2,93 procenta, nyní téměř dvanáct procent. Získají tak devět křesel. 

Krajské volby 2020 – konečné výsledky v Moravskoslezském kraji
Zdroj: Volby.cz

„Jsme spokojení. Já jsem několikrát poměrně jasně stanovila hranici úspěchu, což bylo 11 procent. Máme o procento v podstatě víc, takže za nás je to super,“ řekla moravskoslezská lídryně Pirátů Zuzana Klusová. Hranice úspěchu znamená osm křesel, každé další už by podle ní bylo nad očekávání.

„Jsme rádi a je to velký závazek nezklamat. Ať už budeme v koalici, nebo v opozici, musíme dokázat, že důvěra, která v nás byla vložena, se promění v něco hmatatelného, co voliči uvidí jako změnu,“ řekla Klusová s tím, že se Piráti na účast v zastupitelstvu těší a zabojují i o to, aby jednali o účasti ve vedení kraje. „Ale uvědomujeme si, že vedení několikrát proklamovalo veřejně, že pokud jim to vyjde, budou pokračovat v tom stávajícím půdorysu,“ dodala.

Moravskoslezský kraj má 65 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na dvaceti kandidátních listinách ucházelo 1019 kandidátů, což je nejvyšší počet ze všech krajů. ANO v novém zastupitelstvu obsadí 24 křesel, ODS+TOP 09 získá 10 mandátů, Piráti 9, Lidovci 7, SPD 6, ČSSD obsadí 5 křesel a ještě o jedno méně komunisté.

ANO oproti posledním krajským volbám posílilo

V krajských volbách dříve v roce 2016 zvítězilo v Moravskoslezském kraji ANO se ziskem 25,7 procenta a 22 mandátů před ČSSD s 16,7 procenta a 14 zastupiteli. Do zastupitelstva se dále dostaly KSČM (devět křesel), KDU-ČSL (osm křesel), Koalice SPD a SPO (šest křesel) a ODS (šest křesel).

Koalici poté uzavřelo vítězné ANO s KDU-ČSL a ODS, celkem získaly s 36 hlasy pohodlnou většinu v zastupitelstvu. Hejtmanem se následně stal kandidát ANO Ivo Vondrák. Koalice beze změn vydržela po celé volební období.