Lotyšská vláda nechala zablokovat stránky ruského serveru Sputnik

Ruský web Sputnik si už v Lotyšsku své přiznivce nenajde. Zablokovat ho nechala tamní vláda. Server prý porušoval právní předpisy Evropské unie, když ve svých článcích šířil ruskou propagandu. Moskva prohlásila, že jde o jasný projev cenzury.

„Obvinění z porušení usnesení Rady EU o omezujících opatřeních v souvislosti s ohrožením územní celistvosti, suverenity a nezávislosti Ukrajiny pokládáme za ničím nepodložené a politicky motivované“, uvedl odbor informací a tisku ruského MZV. „Tímto způsobem lotyšské vedení bezprostředně porušuje právo médií na shromažďování informací a jejich šíření“, prohlásila šéfredaktorka Sputniku Margarita Simoňanová.

Sputnik své zprávy šíří v jednatřiceti státech, v Česku funguje přesně rok. Zrovna teď, v době ukrajinské krize, funguje na plné obrátky. Tento web, pojmenovaný podle první umělé družice Země zcela otevřeně přiznává, že je dílem ruského státního mediálního koncernu.

Sputnik není jediný

Dalším takovým příkladem je podle serveru Neovlivní i Aeronet, Svět kolem nás nebo ac24.cz. Dohromady jich v Česku funguje kolem čtyř desítek. Jde o weby anonymní, jejich zprávy jsou ale vytvořené profesionálně. Někdy jsou dobře rozpoznatelné podle špatné češtiny, ale také podle velkého množství informací, kterými se snaží vytvořit chaos a zmást čtenáře, který si tolik zpráv nemůže ověřit.

Novináři kolem Sabiny Slonkové na serveru Neovlivní.cz dávají databázi takových webů dohromady.

Více novinek ze světa médií přinesl pořad Newsroom ČT24.

Newsroom ČT24 (zdroj: ČT24)