Oldřich Kaiser se stal kvůli audioknize Kmotrem

Oldřich Kaiser namluvil Kmotra (zdroj: ČT24)

Slavný román Maria Puza Kmotr o sicilské mafii ve Spojených státech vyšel poprvé v roce 1969. Na popularitě mu přidala i filmová adaptace. Teď je českému publiku dostupný i jako audiokniha. Kmotr nově mluví hlasem Oldřicha Kaisera.

„Kmotra od Maria Puza snad každý zná, a když nezná, tak to jsou velké mezery,“ domnívá se Kaiser. K tomu, aby se ujal role průvodce krutým světem organizovaného zločinu, ho přesvědčilo, o jak skvostné dílo podle jeho slov jde. Nahrávka vznikala několik měsíců, mafiánská rodinná sága má v Kaiserově podání přes třiadvacet hodin.

„Oldřich Kaiser má tu velkou výhodu, že jeho projev je nejen plastický, ale také vědoucí. Což u tohoto druhu textu je naprostá nutnost,“ podotýká režisér Michal Bureš. Román ve své době zaujal mimo jiné propracovanými postavami zločinců, v čele s hlavou rodiny, stárnoucím Vitem Corleonem. „Mně byl sympatický tím, že se nenechal zlákat do výnosného obchodu s drogami,“ přiznává Kaiser.

Bez protézy

Mafiánskou ságu zfilmoval Francis Ford Coppola. Filmová adaptace z roku 1972 obdržela tři Oscary, včetně zlaté sošky pro představitele hlavní role Marlona Branda. Úspěch měl i druhý film, vycházející z těch částí románu, které se do prvního nevešly. Sledoval začátky Vita Corleona v Americe a současně nástup jeho dědice Michaela. Příběh nového kmotra dovyprávěli Coppola s Puzou ještě po téměř dvaceti letech ve třetím filmu.

Z filmové trilogie Kmotr
Zdroj: ČT

Aby měl kmotr buldočí tváře, nosil Brando při natáčení speciální protézu. Stejnou úpravu prý navrhoval Kaiser i režisérovi audioknihy. Falešné zuby neprošly, ke správnému vyznění role si ale herec pomohl jinak. „Přestože omezuji kouření, dal jsem si i cigaretu, aby to byl ten správný hlas,“ upřesnil.

Kmotr není jedinou klasikou, kterou Oldřich Kaiser natočil. V jeho podání zní také Osudy dobrého vojáka Švejka. Rozhlasové nahrávky, který vyšly i jako audiokniha, pokrývají kompletní Švejkův román, včetně nedokončeného čtvrtého dílu.