Herec Liev Schreiber znovu točí v Česku, hraje otce Anny Frankové. Navštívil také Ukrajinu

Americký herec Liev Schreiber až do října točí v Česku minisérii Small Light, potvrdila ČT24 Pavlína Žipková z oddělení Czech Film Commission Státního fondu kinematografie. Osmidílné drama vypráví o nizozemském páru, který během druhé světové války pomáhal skrývat Annu Frankovou a její rodinu. Schreiber hraje v projektu, jenž se objeví na streamovací platformě Disney+, otce Frankové Otta. Herec také v týdnu navštívil Ukrajinu.

Filmaři podle informací médií točí hlavně v centru Prahy – na Malé Straně či v Josefově – už od začátku července, mají se přesunout také do Amsterdamu. Premiéra minisérie, již produkčně zaštiťuje i National Geographic, se očekává v roce 2023.

Schreiber v Česku již natáčel třeba televizní film Hitler: Vzestup zla či horor Satan přichází. V roce 2004 v tuzemsku připravoval svůj režijní debut Naprosto osvětleno, v němž se mladík Jonathan v podání Elijaha Wooda rozhodne vypravit na Ukrajinu po stopách svých židovských předků. Točilo se v Praze, v Berouně nebo v Žatci. Schreiberův dědeček, ukrajinský emigrant Alex Milgram, herce po rozvodu rodičů prakticky vychoval.

Vedle minisérie Small Light nyní v Česku vzniká remake akčního hororu Vrána, v němž hraje Bill Skarsgard a hudebnice FKA Twigs, další řada německého seriálu Ponorka či druhá řada sci-fi seriálu Nadace od platformy Apple TV+. Vláda nedávno přidala Státnímu fondu kinematografie 570 milionů korun na filmové pobídky, tedy vratky části peněz utracených v Česku. Rozpočet se totiž už na začátku roku vyčerpal.

Schreiber zamířil znovu na Ukrajinu

Schreiber také v pondělí navštívil válečné ruiny Boroďanky u Kyjeva, připojil se k němu také ukrajinský fotbalista Andrij Ševčenko. Setkali se i s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Herec se stal jedním z vyslanců iniciativy United24.

„Jednou z věcí, kterou bych chtěl, aby zbytek světa věděl, a zvláště v Americe, je, že Ukrajinci jsou neuvěřitelně odolní a pokračují ve svém životě,“ uvedl tento týden Schreiber. Herec odsoudil činy, které Rusko na Ukrajině páchá, a zdůraznil, jak je důležité nadále posílat finanční a materiální podporu.

Schreiber již dříve představil charitativní projekt BlueCheck Ukraine, který propojuje dárce přímo s místními organizacemi na Ukrajině. O projektu mluvil v červenci na karlovarském festivalu, kde na tiskové konferenci mimo jiné sdělil, že už navštívil ukrajinský Lvov a v Polsku také vařil jídlo pro uprchlíky. Již tehdy nastínil, že se na Ukrajinu chystá znovu, z bezpečnostních důvodů ale o detailech nechtěl mluvit.

Fotbalista Andrij Ševčenko, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a hollywoodský herec Liev Schreiber
Zdroj: ČTK/ABACA/ABACA