Před otáčivé hlediště přišel Mesiáš jako z historického velkofilmu

Novinkou otáčivého hlediště je Mesiáš (zdroj: ČT24)

Novinkou otáčivého hlediště v Českém Krumlově je jedna z největších inscenací, které kdy opera Jihočeského divadla pro tento prostor připravila. Ve scénickém zpracování Händelova oratoria Mesiáš se na scéně vystřídá sto padesát účinkujících. Operní soubor doplnili hráči na dobové nástroje a vyškolení sólisté barokního zpěvu, aby atmosféra divácky co nejvíce přenesla do barokní doby.

Režijní koncepci vytvořil a nastudoval umělecký šéf opery Jihočeského divadla Tomáš Ondřej Pilař, který má s velkými plenérovými scénickými projekty zkušenosti z Česka i zahraničí. „Pro otáčivé hlediště jsme hledali téma, které by vedlo dialog s krásným prostorem barokní zámecké zahrady. Mesiáše jsme zvolili právě proto, že je to dílo, které vzniklo ve stejné době, jako žili Schwarzenbergové, kteří tuto zahradu založili,“ vysvětlil.

Velkolepé scénické zpracování biblického příběhu o Ježíši Kristovi chce publikum přenést na zahradní slavnost. „Toto dílo je opravdu velké, připomíná spíše historický velkofilm než operu,“ poznamenává Pilař. Výpravný projekt se zkoušel od jara, příprava trvala dva roky.

Prodaná nevěsta bydlí v Holašovicích

Kromě Mesiáše Jihočeské divadlo připravilo na letošní sezonu před točnu ještě jednu premiéru. Rodinný titul Úplně celá česká historie se hrál na přelomu června a července. Händelovo oratorium se před otáčivým hledištěm uvádí do 14. srpna.

Opera Jihočeského divadla pod širým nebem nehraje letos v létě jen v Českém Krumlově. Vrací se také do Holašovic. V kulisách selského baroka, zapsaného na seznam UNESCO, uvede Prodanou nevěstu. „Pro letošní rok jsme si připravili originální výpravu blatských krojů, ve kterých v Holašovicích skutečně před sto padesáti lety chodívali,“ upozornil Tomáš Ondřej Pilař. Komická opera o lásce a dohazování bude v Holašovicích k vidění 19. a 20. srpna.

Prodaná nevěsta v Holašovicích (1921)
Zdroj: Jihočeské divadlo