TÉMA

Georg Friedrich Händel

Před otáčivé hlediště přišel Mesiáš jako z historického velkofilmu

Novinkou otáčivého hlediště v Českém Krumlově je jedna z největších inscenací, které kdy opera Jihočeského divadla pro tento prostor připravila. Ve scénickém zpracování Händelova oratoria Mesiáš se na scéně vystřídá sto padesát účinkujících. Operní soubor doplnili hráči na dobové nástroje a vyškolení sólisté barokního zpěvu, aby atmosféra divácky co nejvíce přenesla do barokní doby.
10. 8. 2022|

Letní slavnosti staré hudby zvou na koncerty inspirované zvuky zvířat, zahrad i živlů

Začínají Letní slavnosti staré hudby. Třiadvacátý ročník festivalu představuje středověké, renesanční a barokní skladby v prostorách pražských chrámů a klášterů. Nese podtitul Natura a nabídne celkem sedm koncertů, které spojuje právě přírodní téma. Akci v úterý večer v kostele emauzského kláštera zahajuje vlámský vokální soubor Dionysos Now!, jenž si přichystal hudbu renesančního skladatele Adriana Willaerta.
19. 7. 2022|

Kouzelnice Alcina si chce pomocí čar barokní hudby podmanit Brno i Versailles

Poprvé nastudovalo Národní divadlo Brno barokní operu Alcina. Příběh s hudbou Georga Friedricha Händela vypráví ve velkolepé výpravě. Po brněnské premiéře o prvním únorovém víkendu se inscenace dočká uvedení také ve Francii.
4. 2. 2022|

Souboru Czech Ensemble Baroque pomáhají při streamu i Bach a Mozart

Czech Ensemble Baroque patří k těm, kteří se rozhodli převést své vystoupení do on-line prostoru. Streamování koncertů nebere soubor jen jako nutné zlo, využívá i výhod kamer, díky nimž může starou hudbu přiblížit posluchačům zase jiným způsobem. Do streamů zapojil i herce.
19. 2. 2021|