Žonglér Wes Peden dovezl na Cirkopolis horskou dráhu s discem

Na festivalu Cirkopolis vystoupil žonglér Wes Peden (zdroj: ČT24)

Hlavním hostem letošního festivalu Cirkopolis je americký žonglér Wes Peden. V pražském paláci Akropolis uvedl svou novinku Rollercoaster, v níž ohýbá všechna divadelní pravidla. Inspiroval se atrakcemi zábavního parku.

Číslo Rollercoaster vychází z konstrukce horské dráhy. Wes Peden do obří nafukovací atrakce vstupuje jako žonglérský superhrdina. Postupně přibírá víc a víc míčků a žongluje s nimi v rytmu disca. „Horská dráha dělá různé smyčky a divoké věci, ale přitom jste v bezpečí, protože máte bezpečnostní pás. Vzal jsem si ji jako inspiraci pro své číslo, předvádím v něm jeden z nejtěžších žonglérských kousků, který je skutečně nad limitem mých schopností,“ tvrdí.

Wes Peden s žonglováním začínal jako pětiletý, vzorem mu byl otec. Tehdy trénoval osm hodin denně, dnes polovinu. Další čas ale zabere vytváření choreografií i rekvizit pro představení. Žonglování je nedílnou součástí jeho života, inspiraci vidí všude. „Jdu do studia se spoustou fotografií a videí ze zápasů sumo, skateboardingu nebo parkouristů, kteří na hřištích dělají otočky. Pak se snažím dostat jejich pohyb těla do svého žonglování,“ popisuje.

Úplně jiné možnosti

Peden je držitelem několika světových rekordů v žonglování. Říká, že sbírat ceny už dnes nepotřebuje. Žonglování bere jako umění, kterým chce publikum povznést. Nashromáždil přes sto sešitů s poznámkami a diagramy s žonglérskými čísly. „Otevřel úplně jiné možnosti v tom, jakým způsobem se dá manipulovat s objekty. Vytvořil svůj vlastní styl,“ oceňuje umělecká ředitelka festivalu Cirkopolis Šárka Maršíková.

Přehlídka nového cirkusu pokračuje v Praze do 18. února, přivítá ještě další zahraniční umělce. Belgičan Claudio zavede diváky do bizarní kutilské dílny a francouzský soubor Compagnie 7Bis zkoumá možnosti kovové obruče cyr wheel. Z Francie přijedou také akrobaté – dvojčata vystupující pod názvem Kirn Compagnie.