Nemáte problém ji odsoudit, říká Klára Melíšková o další roli „nepříjemné paní“

Na festivalu Berlinale, který do 20. února pokračuje v hlavním německém městě, se promítá i minisérie Podezření natočená pro Českou televizi. Příběh inspirovaný kauzami obviněných zdravotních sester je vůbec prvním zástupcem nejen Česka, ale i celé střední a východní Evropy v sekci Berlinale Series. Uvést ho na německou přehlídku odjela i představitelka hlavní role Klára Melíšková, která o Podezření mluvila rovněž jako host Interview ČT24.

Podezření napsal Štěpán Hulík, podle jehož scénářů už vznikla minisérie Hořící keř o Janu Palachovi či temný seriál Pustina, v níž se malá obec dostane pod tlak zájmů velké těžařské společnosti. Režie nové minisérie se ujal Michal Blaško.

Klára Melíšková ztvárnila zdravotní sestru Hanu Kučerovou. Na první dojem nijak sympatickou ženu. „Měla jsem pocit, že je v ní nějaké trápení, něco, co se jí dělo během života, ale ona s tím neuměla pracovat. A tak než aby byla zraňována, si kolem sebe vytvořila zeď,“ přibližuje svou seriálovou postavu herečka.

„To, co pobrala v životě, prostě předává dál. Opravuje dům pro svou dceru, potřebuje vydělávat peníze, dělá přesčasy, je unavená. Na základě toho, co z ní vyzařuje, na ni lidi reagují. Ale ona si to neuvědomuje a cítí to jako křivdu, jako nespravedlnost,“ dodává.

Když pak v nemocnici dojde k podezřelému úmrtí pacientky, nikoho víceméně neudiví, že by s ním měla mít něco společného právě Hana. Spíše než rozplétání případu tvůrce zajímá, jak lidé přijímají nebo si vytvářejí představu o pravdě.

Interview ČT24 s Klárou Melíškovou (zdroj: ČT24)

„Hana je ten typ postavy, kdy si na první dobrou řeknete: ‚Ježíš, ta je nepříjemná!’ A absolutně ji odsoudíte, nemáte problém rovnou přijmout, že když je z něčeho obviněná, tak to prostě udělala. A ono to může být docela jinak,“ naznačuje Klára Melíšková. Příběh i téma podle ní není omezené na Česko a dovede oslovit i mezinárodní publikum, což potvrzuje i výběr do festivalového programu.

Pravdu zkoumá i na divadle

Do role nepříjemné postavy Kláru Melíškovou neobsadili režiséři poprvé. Českého lva dostala za puntičkářskou sousedku z Vlastníků i neempatickou matku vražedkyně z dramatu Já, Olga Hepnarová. Diváci ji ale stejně dobře znají i z komediálních úloh, třeba v Dabing Street nebo Zkáze Dejvického divadla.

Do ansámblu této oceňované pražské scény patří od jejího založení. Nechybí ani v jedné z novinek, v níž se také řeší pravda – ve hře Lugiho Pirandella Každý má svou pravdu. „Pravdy je opravdu tolik, kolik je lidí na světě. Záleží na vnímání souvislostí,“ myslí si Klára Melíšková.
Jako obviněnou zdravotní sestru ji na obrazovkách České televize diváci potkají během března.