Sedm set sochařských děl je on-line. Pro Brňany, kteří mají chuť nejen brblat, ale i se něco dozvědět

Virtuální průvodce seznamuje s brněnskými sochami (zdroj: ČT24)

Jihomoravská metropole spustila nový web zaměřený na umění ve veřejném prostředí. Na portále Sochařské Brno se zájemci dozvědí, kde ve městě najdou historické i nové sochy, památníky, pamětní desky, reliéfy i další drobné sochařské prvky v ulicích města.

Základem projektu je databáze, kterou dostala za úkol vytvořit Kateřina Havelková z odboru kultury města Brna. Magistrátu přišlo škoda nepodělit se o soupis i s veřejností. „Naším cílem je motivovat lidi, aby si soch více všímali, protože jsou mnohé zajímavé kousky nejen v centru, ale i na sídlištích,“ podotýká Havelková.

Pro veřejnost i umělce

Web nabízí třeba tematicky rozdělené virtuální stezky, které mohou sloužit jako námět na procházku po uměleckých dílech. „Aktuálně eviduje GISová mapa na webu okolo sedmi set objektů zhruba od osmnáctého století až po současnost,“ upřesnil radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Pokud by lidé narazili na objekt, který v databázi zahrnutý není, mohou odbor kultury upozornit. Stejně tak lze prostřednictvím webu nahlašovat i případné poškození děl ve veřejném prostoru. 

Portál je zamýšlen i pro tvůrce. Dozvědí se z něj informace o sochařských soutěžích. „Najdou zde zadávací podmínky či složení hodnoticí komise. Je to tedy další krok nejen k přehlednosti, ale také k transparentnosti celého procesu,“ dodal Fišer.

Sochařský bedekr i na papíře

Název pro web si město vypůjčilo od stejnojmenného průvodce po brněnských sochách, který před rokem vydala Masarykova univerzita. „Všichni víme, že existuje Janáček, tak budeme všichni vědět, že existují skvělé sochy, které jsou chloubou Brna,“ oceňuje podobné projekty spoluautor sochařského bedekru Radek Horáček.

Univerzita připravuje druhé, rozšířené vydání, kde se objeví i nová díla, třeba památník připomínající brněnského rodáka, architekta Adolfa Loose. „Tentokrát to nebude malý kapesní průvodce, ale knížka reprezentativnějších rozměrů. Ukázalo se, že Brňané mají občas nejen chuť brblat, jak se jim sochy nelíbí, ale mají i chuť se o nich něco dozvědět,“ chválí Horáček. 

Do konce listopadu budou v Brně k vidění i sochy virtuální, které v okolí Domu umění rozmístil spolek Vašulka Kitchen Brno. K jejich zobrazení stačí mít chytrý telefon. Do veřejného prostoru přibudou ale časem i další skutečná díla. Vzniknout má například socha blahoslavené Marie Restituty Kafkové v Husovicích, Gregora Johanna Mendela na Mendlově náměstí nebo Kurta Friedricha Gödela v Pekařské ulici.