Slovensko posílá Oscarovi Zprávu. Útěk z Osvětimi se točil v české koprodukci

Slovenská kinematografie se pokusí filmového Oscara zaujmout dramatem Zpráva. Snímek o útěku z koncentračního tábora v Osvětimi vychází ze skutečného příběhu. Natočil ho režisér Peter Bebjak, mimo jiné s přispěním České televize. Česká i slovenská kina by měla Zprávu uvést na konci ledna příštího roku.

Bebjak ke Zprávě napsal také scénář, spolu s Jozefem Paštékou. Inspirovali se autobiografickým románem jednoho z přeživších – Alfréda Wetzlera, jemuž se podařilo z Osvětimi utéct na jaře roku 1944 spolu s Rudolfem Vrbou.

„Peter Bebjak dokázal citlivě propojit historickou přesnost s osobní zkušeností ústředních postav. Výsledkem je strhující a vizuálně invenční zážitek. Dvojice herců v hlavních rolích dokázala zachytit fyzickou trýzeň života v koncentračním táboře, nebezpečí útěku a pocit trápení, když si uvědomili, že tuto hroznou pravdu svět není připraven přijmout,“ ocenil Peter Goldwyn, ředitel distribuční společnosti Samuel Goldwyn Films, která Bebjakovu novinku v USA uvede.

Česko zastupuje Šarlatán

Za Česko v kategorii „nejlepší mezinárodní celevočerní film“ slovenské Zprávě konkuruje snímek Šarlatán, i on vypráví skutečný příběh. Režisérka Agnieszka Hollandová a scenárista Marek Epstein v dramatu zpracovávají osud léčitele Jana Mikoláška.

Oscarový shortlist bude zveřejněn 9. února 2021, nominace následují 15. března. Noví držitelé Oscarů budou oznámeni 25. dubna.